← kaple sv. Josefa (Okřešice) kaplička (Okřešice) →

v lese, J od vsi

středně velká

Má novou střechu. Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. Bez dvířek, zařízená. - Nazývána Bílá kaplička. - Byla ve zuboženém stavu, protože sloužila ruským vojskům, která do těchto míst vyjížděla z Ralska, jako orientační bod a občas do kapličky někdo vystřelil. – Hranolová zděná kaplička se sedlovou střechou. Je omítaná, opatřená světlým krycím nátěrem. Obíhá ji širší sokl. Završuje ji sedlová střecha oddělená nízkou fabionovou římsou a pokrytá červenými bobrovkami, vytvářející na čelní straně trojúhelný tympanon. V čelní stěně se otevírá valeně půlkruhově zaklenutá nika. - Byla postavena v roce 1750 na staré silnici, která byla až do vybudování pozdější císařské silnice hlavní dopravní trasou z České Lípy přes Okřešice a Srní do Doks. - Kaplička stojí na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 645/2 a 637/2) patří Lesům ČR, s.p. V roce 2001 byla kaplička opravena na náklady města Česká Lípa firmou STAVO (Ing. František Bošek ze Staré Lípy). Později byla vandalsky posprejována a v roce 2012 opravena nákladem spolku "Drobné památky severních Čech".

Zdroj: Michal Panáček, Miroslav Pröller: Drobné sakrální památky v České Lípě