← kaple sv. Václava (Vitíněves) kaplička (Vítkov) →

V od vsi

Má opravenou kamennou střechu. Bez dvířek, zařízená. - Hranolová zděná kaplička se sedlovou střechou. Kaplička je omítaná, opatřená světlým krycím nátěrem. Obíhá ji nízký širší kamenný sokl. Završuje ji sedlová střecha pokrytá pískovcovými deskami, vytvářející na čelní straně trojúhelný tympanon rámovaný plochou pásovou římsou. V tympanonu je malá nika ukončená konchou. Čelní stěnu rámují ploché nárožní lizény, nesoucí drobnou fabionovou římsu přecházející na boky kapličky. Mezi lizénami se otevírá segmentově zaklenutá hluboká nika, na jejíž zadní stěně je zavěšen novodobý krucifix. - Kaplička byla opravena v roce 2000 na náklady města Česká Lípa, firmou STAVO (Ing. František Bošek ze Staré Lípy). Ve vrcholu tympanonu byla před rekonstrukcí vystouplá plocha s datací začínající 190? - Pozemek s kapličkou patří firmě Limagro, s.r.o. z Nových Zákup.

Zdroj: Michal Panáček, Miroslav Pröller: Drobné sakrální památky v České Lípě