← kaplička (Úhošťany) kaple sv. Antonína Paduánského (Úhrov) →
14585 kostel sv. Havla

počátek 14. století, věž 1626, přestavěn 1772 - 1775

s neobvyklou věží

Mimo přístavek vpředu má novou šindelovou střechu. Zdivo potřebuje místy natřít. - Kostel vznikl na počátku 14. století a v roce 1352 je uváděn v seznamech papežských desátků. Během husitských válek byl těžce poškozen a obnovy se dočkal ve druhé polovině 15. století. Věž v jižním průčelí byla přistavěna v roce 1626 a úpravami prošla ještě v letech 1726 a 1891. V letech 1772 - 1775 proběhla barokní přestavba a sakristie byla přistavěna v roce 1782. Ve druhé polovině 20. století kostel nebyl udržován a zchátral. Opravy započaly až v roce 1999 obnovou krovu a střechy, později byla opravena podlaha z pískovcových desek a ubourány opěrné pilíře na jižní straně. - Kostel je obdélný, jednolodní, s presbytářem a sakristií na východní straně. Původní vstup do kostela býval ve zdi v místech, kde stojí věž. Dnes je kostel přístupný ze západní strany malou předsíní zaklenutou plackovou klenbou. Průčelí předsíně je zdobeno pilastry a nad dveřmi je umístěn znak města Kadaně. Začíná v ní schodiště na západní dřevěnou oratoř. Další oratoř u jižní zdi kostelní lodi je přístupná točitým schodištěm ve věži. Plochostropou kostelní loď osvětlují velká oblouková okna. Presbytář je vydlážděn přírodními placáky a v jeho jižní zdi je zasazen malý sanktuář. Sakristie je zaklenuta křížovou klenbou s hřebínky. Okénko v severní zdi má pískovcové ostění a chrání ho esovitá kovaná mříž. Vstup do sakristie z jižní strany je zazděný. Věž v jižním průčelí má bedněné zvoniční patro a je zastřešena routovou střechou s trojúhelníkovými štíty. Střechu ukončuje osmiboký sanktusník se špicí. - Vnitřní vybavení kostela je pseudorománské. Zachovala se barokní křtitelnice z roku 1699, socha svatého Vojtěcha z první poloviny 18. století v presbytáři a socha Panny Marie z roku 1727 v chrámové lodi. Zvon ve věži pochází z roku 1575. Součástí oltáře bývala gotická socha Madony z období 1380 - 1400, která je uložena v Oblastním muzeu v Chomutově. Ve věži je umístěn hodinový kyvadlový stroj z počátku 17. století. Býval natahován klikou jednou denně a poháněl ciferník na jižním průčelí bedněného patra věže. K odbíjení hodin sloužil bronzový cimbál umístěný spolu s malým zvonem v lucerně. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Kostel sv.Havla

Informace doplněna, děkuji.