← kostel sv. Václava (Strupčice) kaple (Stružná) →
14588 kaple sv. Josefa

hřbitovní kaple
na hřbitově, SZ od vsi

se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená. - Velká obdélná kaple bez oken s rovným závěrem, krytá sedlovou střechou s hranolovou dřevěnou sloupkovou zvoničkou s oplechovanou stanovou stříškou s křížem na vrcholu. Vstupní západní průčelí kaple s velkými obdélnými vraty je završeno zprohýbaným trojúhelníkovým štítem. Na štítu je vyveden nápis: „SELIG DIE TOTEN, DIE IM HERRN STERBEN. Off. 14, 13.“ (Požehnání mrtvým, kteří umírají v Pánu). K východní stěně kaple je kolmo připojena velká obdélná márnice, krytá sedlovou střechou se zděným komínkem nad průčelím. Vnější stěny objektu jsou členěny jednoduchými lizénovými rámci v omítce a završeny stupňovanou profilovanou korunní římsou. Na západní stěně kaple je umístěna pamětní nápisová deska, věnovaná německým rodákům. - Kaple s připojenou márnicí byla postavena v roce 1926 podle plánů neznámého architekta v severovýchodním cípu nově založeného hřbitova severozápadně od obce. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války byla hřbitovní kaple pouze částečně udržována a postupně chátrala. Na konci 20. století prošla sešlá kaple celkovou rekonstrukcí za přispění německých rodáků. - Pozemek s kaplí patří obci Stružná.