14596 kostel sv. Petra z Alcántary

v Dolní ulici

Má novou střechu. Zdivo potřebuje místy opravit nátěr. – Byl postaven roku 1736 v barokním slohu na místě dřevěného kostela sv. Martina, zmiňovaného již v roce 1447. V Těšínském Slezsku bylo sv. Martinovi zasvěceno již několik kostelů, proto byl jako patron nového kostela vybrán sv. Petr z Alcántary. Před kostelem stojí socha Panny Marie z roku 1861 a vpravo vedle vchodu je kamenný kříž z 2. poloviny 19. století. Většina soch ze souboru 12 apoštolů byla přemístěna do Fryštátu. Dodnes se používá kamenná křtitelnice z 15. století. V kostele se nalézá i obraz patrona kostela, sv. Petra z Alcántary. – Po zahájení těžby černého uhlí bylo od roku 1854 pod kostelem vytěženo 27 slojí v celkové mocnosti 46,82 metrů. Během pár desetiletí poklesla půda pod kostelem o 37 metrů. Původní věž byla proto v roce 1964 kvůli náklonu kostela snížena a zakryta jednoduchou stanovou střechou. I tak ještě počátkem 90. let hrozilo kostelu zřícení a byl určen k demolici. Naštěstí v letech 1994 – 1995 proběhla generální oprava a zajištění objektu a kostel se tak znovu zaskvěl v plné kráse. - Okolí kostela se rekultivuje.