← klášterní kaple (Moravská Ostrava) Malá ortodoxní synagoga (Moravská Ostrava) →
14598 kostel sv. Václava

asi v první polovině 13.století
na Kostelním náměstí

Má novou měděnou střechu. - Podle pověstí na místě nynějšího kostela kdysi stála pohanská svatyně, v níž prý působili svatí Cyril a Metoděj. Ve skutečnosti byl však kostel postaven až ve 13. století (nejstarší doložená zmínka je z roku 1297), a to ve vrcholně gotickém stylu, byť na starším románském základě. Presbytář nové budovy byl postaven okolo roku 1310 a chrámová loď byla dokončena kolem roku 1340. Nový kostel byl postaven jako trojlodní s odsazeným presbytářem ukončeným pěti stranami osmiúhelníku. Vnitřek zůstal nezaklenut a byl uzavřen pouze trámovým stropem. Příčná loď a věž byly přistavěny počátkem 14. století. Kostel byl rozšířen v průběhu 16. století. Původní trámový strop nahradila v roce 1539 cihlová síťová klenba. Roku 1583 byla budova nově zastřešena, v roce 1603 byla vestavěna kruchta. V téže době byl interiér vybaven renesančními doplňky, např. dvěma sloupky s korintskými hlavicemi, podklenutím hřebínkovou klenbou a dekorativními malbami ve cviklech arkád. V baroku byly přistavěny postranní centrální kaple se třemi apsidami završené kopulí s lucernou. Došlo také k úpravám oken a k protažení věže. Také bylo na straně evangelijní (= levá z pohledu od vchodu k oltáři) a epištolní (= pravá z pohledu od vchodu k oltáři) zavěšeno dvakrát sedm nových barokních obrazů křížové cesty. Nad oltářem se nalézá barokní obraz sv. Václava. Renesanční konstrukci stavěl okolo roku 1603 vlašský kameník Joannes Rinolt, který je podepsaný na hlavici severního sloupu a mimo podpis nese také dva alianční erby: první Jana Jeřábka a Marty Hynalové, druhý Matyáše Háka Blučinského (zetě) a Kateřiny Jeřábkové z Mořkova (dcery). V 19. století proběhla přestavba ve stylu klasicismu, která odstranila některé gotické prvky. V roce 1803 byla zbořena gotická sakristie na evangelijní straně, roku 1839 byla dřevěná střecha nahrazena plechovou a v letech 1893 - 1898 proběhla generální oprava v duchu novogotiky. Vlivem dlouhodobého podmáčení, provozu těžké dopravy v okolí, poddolování a nedostatečné údržby došlo ve 2. polovině 20. století k vážnému narušení statiky kostela. Od roku 1997 proto probíhala rozsáhlá rekonstrukce, která skončila v roce 2004. - Pozemek s kostelem patří církvi.