kaple (Podlesí) →
14636 kostel sv. Markéty

velký, se dvěma věžemi

Mimo horní část věží má novou střechu, boční lodi měděnou. - Barokní kostel byl založen v roce 1696 biskupem Janem Milčínem z Talmberka, jehož ostatky zde spočívají. Kostel byl dokončen a vysvěcen dne 22.9.1721 biskupem Janem Adamem Vratislavem z Mitrovic. Celé prostranství bylo v minulosti součástí staveb podlažického kláštera benediktinů, odtud i místní název „Na klášterech“. - Klášter byl rozbořen husitskými vojsky a celý prostor dnes čeká na další archeologický průzkum. Již v 19. století byly při úpravách v okolí kostela nalézány nejrůznější historické artefakty. První plošný odkryv na lokalitě provedl v letech 1908 - 1909 středoškolský profesor Plaček, z jehož dokumentace se nám dochoval celkový rekonstrukční plán kláštera a řada zajímavých nálezů, rozptýlených dnes po muzeích Chrudimska. – Archeologický výzkum proběhl na lokalitě v listopadu a prosinci 2003 a byl vyvolán stavebními aktivitami, spojenými s rekonstrukcí podlažického kostela. Během záchranného výzkumu se podařilo ve výkopových rýhách pro odvětrání základů nalézt a prozkoumat několik desítek středověkých kostrových hrobů, relikt pravěkého pohřebiště a základy zdí původního kláštera i gotického a románského předchůdce dnešního kostela. V neposlední řadě byly ze země vyzvednuty i zlomky architektonických článků, které na lokalitě zdokumentoval Jan Sommer z NPÚ Praha. Poznatky z výzkumu byly zpracovány v průběhu roku 2004. Výsledkem je podrobná plánová dokumentace v papírové i digitální podobě, obsáhlá fotodokumentace a sestříhaný videodokument zpracovaný tak, aby oslovil i laické zájemce o archeologii a památkovou péči. - Pozemek s kostelem patří církvi.