← kaplička (Vysutá) kostel sv. Martina (Vyšehořovice) →
14697 kostel Všech Svatých

se sanktusníkem

Má novou šindelovou střechu. - První písemná zmínka o vsi Vyšehorky a tamním kostele pochází z roku 1369. V průběhu dalších let je v zemských deskách zmíněno několik odkazů pánů z Kunštátu, sídlem na Líšnici, k vyšehorskému kostelu (v nejstarší době svého trvání patřily Vyšehorky i s kostelem držitelům líšnického statku). V roce 1494 se majiteli kostela stávají Haugvicové z Biskupic. Během 16. století se vystřídalo několik majitelů. Ve druhé polovině 16. století přechází kostel do majetku Kobylků z Kobylí, kteří podporovali protestantské učení. Po porážce stavovského povstání v roce 1620 přišli o majetek a majitelem kostela se stal olomoucký biskup František z Dietrichštejna. Během rekatolizačního období byla farnost v roce 1636 předána pod správu Mohelnice. Vyšehorská farnost byla obnovena v r. 1663. - Vznik kostela je podle stavebně-historického průzkumu předpokládán ve druhé polovině 13. století. Jeho stavba probíhala v několika etapách, završena byla ve čtyřicátých letech 14. století výstavbou boční lodi (věže) s podsebitím. Počátkem 15. století byla přistavěna sakristie s valenou kamennou klenbou při severním styku lodi a presbytáře. Z poloviny 17. století pochází jižní sakristie přisazená k boční lodi (věži). Barokní přestavbou interiéru prošel kostel v roce 1768. Byl upraven strop, vybudován triumfální oblouk a kruchta s kuželkovou balustrádou. - Dne 8.7.1957 byl kostel zasažen bleskem, při požáru shořela střecha i s dřevěnou nástavbou zvonice a téměř celý inventář včetně dvou zvonů z počátku 16. stol. Až v 60. letech 20. století dostal kostel novou střechu krytou šindelem a byl proveden stavebně-historický průzkum a restaurátorský výzkum nástěnných maleb. Až v letech 1994 - 1997 byla provedena celková rekonstrukce kostela, při níž byly restaurovány nástěnné malby, položena nová dlažba, nově postaven dřevěný kůr a bylo odstraněno zazdění gotických oken, k němuž došlo v období barokizace kostela. Došlo i k archeologického průzkumu v interiéru, při němž byly nalezeny střepy keramických nádob (nejstarší z druhé poloviny 13. století) a stavebního kování. Po dokončení oprav byl kostel v roce 1997 znovu slavnostně posvěcen. - Pozemek s kostelem patří církvi.