← kaple (Zdobnice) kaple sv. Anny (Zdobnice) →
14701 kaple Navštívení Panny Marie

V od vsi, na hřebeni hor

Má novou šindelovou střechu, předsíň měděnou. – Nazývána Kunštátská kaple. - Je postavena na kruhovém půdoryse s kuželovou střechou, okolo vchodu malý přístavek. - „Podle různě dochovaných dokumentů lze usuzovat vznik této kaple na roky 1670 – 1671. V roce 1671 byla do kaple umístěna socha Piety, jejíž originál je v současnosti v kostele ve Zdobnici a pro kapli byla v roce 2005 vytvořena kopie. V roce 1763 dostal kněz v Kunštátu povolení Biskupství královéhradeckého vybudovat kapli Panny Marie a roku 1766 tuto obnovenou kapli posvětit. Další informace o přestavbě kaple jsou z roku 1831. V roce 1831 byla na nejvyšším horském místě na staré výběrčí cestě do Velké Zdobnice postavena kaple z kamene na místě dřevěné kaple, která byla ztrouchnivělá. Nechal ji postavit místní dobrodinec, vysvěcena byla tehdejším administrátorem P. Leopoldem Ehlerem. V roce 1860 již byla pouhou ruinou. Farář z Velké Zdobnice Alois Noll se rozhodl kapli znovu vybudovat. Odstranil za pomoci majitele rychnovského fideikomisu hraběte Jana Krakovského z Kolowrat její zbytky a na přestavbu kaple byly konány sbírky. V roce 1869 byla kaple pod střechou a na svátek Panny Marie ji biskupský vikář Karel Novák z Rychnova nad Kněžnou vysvětil a odsloužil mši svatou.“ (Pamětní kniha farního úřadu Orlické Záhoří 1839 – 1983, str. 67). V roce 1888 byl ze strany Patronátního úřadu v Rychnově nad Kněžnou učiněn pokus o zrušení kaple. Znovu došlo k pokusu zrušit kapli v roce 1898. I když byla v té době navštěvována zdobnickými farníky jen třikrát do roka, zrušena nebyla. V roce 1905 je popisována jako v létě oblíbené poutní místo místních farníků, ale je charakterizována jako velmi sešlá. V roce 1905 bylo potřeba položit novou střechu, dát do pořádku oltář, dveře, okna a obílit stěny. Další oprava proběhla v roce 1907, od Antonína Suchardy z Nové Paky byl pořízen nový oltářní obraz (starý byl přemístěn na faru v Kunštátě) a opravenou kapli vysvětil 6.8.1907 zdobnický farář Wolf. Roku 1921 žádal Farní úřad ve Zdobnici Okresní správu politickou v Žamberku o tyto opravy: venkovní omítky, zhotovení nových oken, zhotovení nových podlah. V roce 1967 byla na náklady Okresního národního výboru Rychnov nad Kněžnou celá kaple opravena a v květnu 1968 slavnostně otevřena. V dalších letech však bez údržby postupně chátrala. Až v létě 1989 byl proveden úklid kaple, vybílení, opravy dveří a oken a jejich natření. V roce 2000 zajistil P. Josef Suchár opravy krovů a položení nové šindelové krytiny. V roce 2002 byla kaple převedena na obec Zdobnici a ihned byly zahájeny kroky k její záchraně. Zásluhou Občanského sdružení Via Aurea a jeho předsedkyně Ireny Dohnálkové-Francové a starosty obce Zdobnice Bohumila Trpišovského byla kaple v letech 2003 - 2004 opravena a v sobotu dne 18.6.2005 ji královéhradecký biskup Dominik Duka znovu posvětil. - Pozemek s kaplí patří obci Zdobnice; ta nechala kapli opravit v roce 2004 a znovu v letech 2014 - 2015 s využitím dotace od Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: Státní okresní archiv Rychnov nad Kněžnou