← kaple (Štoutov) kaple (Štoutov) →
14704 kaple Nejsvětější Trojice

na rozcestí silnic do Čichalova a do Žlutic, Z od obce Štoutov

neobvyklá, trojboká

Trojboká cihlová kaple bez oken krytá jehlancovou, původně šindelovou střechou, dnes s pálenou krytinou. Vstupní průčelí kaple s obdélným, lomeně zakončeným vchodem s železnou mříží je završeno trojúhelníkovým štítem s trojbokým výklenkem s plastikou Božího oka. Štít odděluje profilovaná římsa, která obíhá pod střechou celou kapli. Vnější stěny kaple jsou zdobeny neobvyklými geometrickými obrazci v podobě trojúhelníků připomínajícími až kubismus. Uvnitř je kaple plochostropá, dnes však bez bednění. V interiéru kaple je vyzděn menší pult pro umístění oltáře. Vnitřní zařízení kaple tvořil původně štukový oltář s reliéfem Nejsvětější Trojice zdobený hlavičkami andílků, signovaný „Fr. Nachtigall“. Dnes je kaple prázdná, bez vybavení. - Kolem kaple byla původně zřízena dnes již neexistující trojboká zahrádka, tvořená patrně prostým dřevěným ohrazením a trojicí kamenných pilířků. Naproti přes cestu byl postaven vysoký železný krucifix z roku 1800, postavený rodinou Humlů. Na počátku 21. století byla již kaple ve značně zchátralém stavu. Plechová střecha kaple byla zčásti propadlá, omítky silně poškozeny a uvnitř byla kaple zpustošená. Někdy před rokem 2004 bylo proto přistoupeno k celkové rekonstrukci kaple.