← kaple (Machnatec) kaple (Malá Bukovina) →
14791 kostel sv. Václava

JV od vsi

Má novou střechu, věž a sanktusník měděnou. - Byl postaven v letech 1716 - 1723 na místě starší kaple nebo kostelíku, zmiňovaného již k roku 1384. V roce 1723 byla ke kostelu založena i farnost. Jde o barokní stavbu, jednolodní, obdélnou, s obdélným polokruhově zakončeným presbyteriem se dvěma pravoúhlými přístavky po stranách a hranolovou věží, vystupující ze západního průčelí. Autor kostela je sice neznámý, ale samotnou stavbu nechal postavit její donátor, svobodný pán Benedikt Praeschel z Praeschenfeldu, tehdejší majitel panství Velká Bukovina. - Kostel v letech 1946 – 1989 chátral a dočkal se opravy v letech 2001 - 2003. Opraven byl díky omezeným finančním prostředkům z české i německé strany. Hlavní barokní oltář z 2. poloviny 18. století, s rokokovou predelou a tabernáklem, s brankami po stranách., byl v roce 2003 doplněn o barokní soubor pěti soch z nepoužívané kaple ve Vysokých Třebušicích u Podbořan. Boční barokní oltáře z 18. století, zasvěcené Matce Boží a sv. Janu Nepomuckému, pocházejí z kostela v Mrzlicích u Bíliny a byly v roce 2003 doplněny o kopie zcizených řezeb a drobné barokní plastiky z depozitářů litoměřické diecéze. V kostele se nacházejí zajímavé plastiky křížové cesty z 80. let 20. století, jejichž autorem je P. Mainrad Lehmann z Arcidiecéze Freiburg / Breisgau. Interiér doplňují čtyři rozměrné obrazy od Ignáce Raaba, pocházející z jezuitské rezidence v Liběšicích u Úštěka a zobrazují sv. Stanislava Kostku, sv. Aloise, sv. Rozálii a sv. Teklu. Barokní křtitelnice pochází z poloviny 18. století. Na kruchtě jsou mechanické varhany od Franze Fellera z 1. poloviny 19. století a na severní oratoři jedinečný varhanní pozitiv od Johanana Blasmayera z Olomouce. - Kostel patří církvi a je ve správě farnosti v Srbské Kamenici. O jeho opravu se velkou měrou zasloužil správce farnosti Mgr. Marcel Hrubý. - Kostel je zapsanou kulturní památkou v rejstříku ÚSKP pod číslem: 40892/5 - 3822.