14826 bývalý kostel sv. Markéty

v Santiniho ulici, v areálu zámku (bývalého kláštera)

Má novou střechu. - Kostel sv. Markéty stával od roku 1352 u brány do kláštera sloužící světským osobám, které měly zapovězen vstup do konventního kostela v areálu. Před rokem 1352 zde stála dřevěná stavba, která byla prvním objektem zakládaného cisterciáckého kláštera. Kostel postupně prošel stavebními slohy gotiky a poté byl přestavěn za opata Václava Vejmluvy (1670–1738) v letech 1700–1701 v barokním slohu s osmiúhelníkovým půdorysem. Autorem přestavby byl pravděpodobně kutnohorský stavitel Giovanni Battista Spinetti de Angelo. Stavba byla zcela dokončena zřejmě v roce 1708. Roku 1784 došlo ke zrušení cisterciáckého kláštera. O dva roky později byl kostel sv. Markéty odsvěcen a roku 1802 odprodán žďárskému sládkovi Antonínu Stobovi. Z této původní stavby se zachovalo po požáru a různých necitelných přestavbách během 19. století jen obvodové zdivo. Po roce 1989 byla stavba kostela změněna v penzion a kavárnu. - Pozemek s bývalým kostelem je v soukromém vlastnictví (Bc. Jan Hendrych z Veselíčka).