kaple (Hůrky) →
14874 pohřební kaple sv. Kříže

kaple (hrobka)
ve vsi, za kostelem

Má novou střechu. - Kapli nechal postavit roku 1820 majitel hutí Jiří Kryštof Abele jako rodinnou hrobku sklářských rodů Abelů a Hafenbrädlů. - Vlevo od vchodu bylo úzké točité schodiště, vedoucí do krypty. Ta se táhla pod celou kaplí a rakve se do ní spouštěly otvorem v její klenbě před oltářem. Kamennou desku nad kryptou otevíral nápis „Abelische Familien Gruft“. Do 50. let 20. století v kryptě spočívalo pětadvacet rakví příslušníků obou rodů. Mezi rakvemi se nacházela i ta, v níž odpočíval otec známého spisovatele Šumavy, Karla Klostermanna, MUDr. Josef Klostermann, jenž zemřel 12.11.1875 ve věku 61 let. Jeho manželkou se v roce 1844 stala Charlotta Hauer, která také patřila do rodu Abelů. Její bratranci, bratři Abelové, ovlivnili, že se Josef Klostermann stal lékařem, a ne knězem, jak si přála jeho starostlivá a pobožná matka. - Kaple přežila ve vojenském prostoru proto, že nejprve sloužila pohraničníkům jako seník k uskladnění sena pro koně a poté v ní vojáci měli sklad terčů pro střelnici a používali ji jako dělostřeleckou pozorovatelnu. Po zabrání Hůrek do vojenského újezdu Dobrá Voda v roce 1952 byla kaple vydrancována a poničena. Vydrancování krypty v roce 1952 popisuje Oto Kaskoun: "Když jsme míjeli kostel, slyšeli jsme od krypty hlas harmonik, halekání, do kterého se mísil zpěv opilců. Před kryptou jsme viděli otevřené rakve z krypty, v nich mumie a co navíc, několik opilců poskakovalo s mumiemi či jejich torzy kolem kaple. Bylo to příliš nečekané a drastické. V nejbližších dnech došlo k úklidu.". Vojáci ze skleněných rakví vytáhli mrtvoly oblečené do krásných šatů a skleněných korálů, stříleli do nich, a s některými tancovali. Do půl roku všichni účastníci tohoto odporného činu zemřeli na infekci (nakazili se od mrtvol). – Informační tabule u kaple shrnuje nejdůležitější momenty obnovy kaple: iniciátor záchrany P. ing. Slávek Holý s přáteli díky milodarům a např. Fondu smíření, započali s obnovou kaple v roce 1998. Dne 9.7.2002 byl zavěšen zvon „Porozumění“ (jeho posvěcení proběhlo v děkanském kostele sv. Václava v Sušici). Vysvěcení kaple Povýšení sv. Kříže dne 14.9.2003. Dne 18.9.2008 byl odhalen památník a deska se jmény zabitých na státní hranici Šumava. V letech 2009 – 2010 začíná ohraničování prostoru hřbitova dle plánku původního hřbitova a úklid sutin v prostoru márnice za kaplí. Práce zakončeny instalací daru skleněného Krista od sklářky Vladěny Tesařové s posvěcením dne 17.9.2011. - V Hůrce již pravidelně probíhají poutě; v dubnu u kostela sv. Vincence Ferrarského a v září v kapli sv. Kříže. – Další práce probíhají průběžně (údržba v prostoru, financováno z milodarů). – Další obnovy: nátěry dřevěného obložení kaple, izolace základů proti dešťové vodě u kaple (v roce 2017 první část). Snaha o navrácení uschovaných úlomků desky Abelů do kaple. Provedeno k 200. výročí kamenosochařem T. Frantou v září 2020. V témže roce osazení desky zakladatelů kostela na průčelí kostela (provedlo kamenictví Pokorný). V roce 2018 byl vztyčeno umrlčí prkno jako vzpomínka na všechny zemřelé z Hůrky, v tomto roce byla ještě provedena oprava střešní krytiny kaple sv. Kříže. V roce 2021 pan Roman Vlček daroval do kaple kované svícny, které zhotovil pan Antonín Skoupý. V roce 2021 P. Slávek Holý a pan Vl. Černý upravili hrobové místo s pomníčkem a křížem. V letech 2014 a 2023 bylo natřeno dřevěné obložení kaple. - Pozemek s kaplí patří církvi; kaple byla opravena ve spolupráci církve, dobrovolníků a vyhnaných rodáků v letech 1998 - 2003.

Zdroj: Oto Kaskoun: Toulky Šumavou