← kaple (Pavlina) kaple (Pavlov) →
14881 kaple sv. Josefa

středně velká, se sanktusníkem

Má nová okna a dveře. Uvnitř potřebuje natřít a dozdít stupínek pro oltář. - Původní kaple byla připomínána již v roce 1836. V září 1909 zaslali obyvatelé osady vratislavskému biskupovi kardinálu Georgu Koppovi žádost o příspěvek na výstavbu nové kaple, neboť ta původní, stojící v osadě již od jejího založení, zchátrala, byla uzavřena a obyvatelé osady museli chodit k bohoslužbám do Bernartic nebo Javorníku. Žádost doporučil ke kladnému vyřízení i bernartický farář Arnold Witzig. Plán na stavbu kaple vypracoval v listopadu 1910 stavitel Otto Wiedran ze Žulové, který také sestavil rozpočet – dle jeho propočtů měla hrubá stavba vyjít na 5535 korun. Jakou nakonec poskytl biskup finanční či materiální podporu a jak probíhala výstavba kaple samotné, není známo. Stará kaple byla nejspíš stržena a nová byla postavena na pozemku, který v prosinci 1910 pro tento účel bezplatně věnovala Marie Meissnerová, majitelka usedlosti čp. 3. Z dochovaných písemností lze zjistit, že interiér kaple byl postupně vybavován mezi lety 1912 – 1914. - Pozemek s kaplí patří Státnímu pozemkovému úřadu. - Obec Bernartice vyvěsila dne 20.5.2013 na své úřední desce oznámení, že kaple v Pavlince je věcí nalezenou; pokud se do 6 měsíců nikdo nepřihlásí k jejímu vlastnictví, přejde kaple do majetku obce Bernartice. Obec Bernartice také požádala Státní pozemkový úřad o převod pozemku s kaplí do vlastnictví obce. - Ze vsi Pavlinka zůstal jeden dům.