kaple Panny Marie Čenstochovské (Hrabůvka) →
14890 kostel sv. Kateřiny

Opravené (známka 99, známka původního objektu: 601) dřevěné kostely

ve vsi

Má novou šindelovou střechu. - Ostravské muzeum popisuje v 90. letech 20. století původní kostel takto: „Vzácnou památkou Hrabové je její kostel. I když se dosud nepodařilo zjistit přesnější dobu jeho vzniku, je to jedna z nejstarších staveb na Ostravsku. Na stěně vedle portálu je sice nápis „Jira Cholewa usnul v Pánu v neděli třetí postní léta Páně 1564“, ale tehdy již jistě kostel dlouhou dobu stál. - Celý kostel je postaven z modřínového dřeva v gotickém slohu. Aby stavba byla pevná, jsou mohutné trámy dole širší a nahoře užší. Stěny jsou z širokých desek. Presbytář je 8,4 m dlouhý a 6 m široký, avšak boční stěny jsou zešikmeny v délce 6 m, takže zešikmené části jsou 3 m dlouhé a zadní stěna je 2,7 m dlouhá. Kostelní loď je dlouhá 9,7 m a 8,4 m široká. Strop je plochý ve výšce 7 m. Presbytář je oddělen od lodi půleliptickým obloukem, přepaženým ve výšce 3 m břevnem. Do prostoru lodě zasahuje kruchta v hloubce 3,6 m, nesena třemi půleliptickými oblouky na dvou dřevěných pilířích. - V kostele je jeden hlavní vchod proti hlavnímu oltáři a dva boční na epištolní straně. Na epištolní straně je také jedno okno v presbytáři, jedno v lodi a jedno kratší okno na kruchtě. Na protější straně v presbytáři jsou dveře do sakristie. Sakristie je připojena k presbytáři na severní straně jako přístavek. Kromě dveří do presbytáře jsou tam ještě dveře jdoucí ven a v protější stěně dvě zamřížovaná okna. Sakristie byla původně menší, rozšířena byla až v roce 1904. - Pod vysokou sedlovou střechou kostela je husté pletivo trámoví. Ve střeše nad okny lodi jsou dva světlíky. Na hřebeni střechy nad presbytářem je sanktusník, zdobený malými arkádami, s přilbicovitou stříškou, na níž je dvojitý cyrilometodějský kříž. Střecha i vnější stěny jsou pokryty šindeli. - S kostelem souvisí věž, vlastně zvonice, taktéž celá dřevěná, pokrytá šindeli. Zvonice je čtyřboká, završená hlavou s přilbicovitou střechou, na níž je jednoramenný kříž. Dveře do zvonice jsou proti hlavním dveřím do kostela. Na levé straně ve zvonici jsou schody na kruchtu a na věž. - Na jižní straně kostela jsou nízké přístavky, které slouží k uschovávání různého nářadí a také k tomu, aby základní trámy byly chráněny před vnikáním dešťové vody do základů. - Kostel byl důkladněji opraven v roce 1659. V roce 1679 byl však kostel vyloupen. Pachatel, který ukradl kalich, byl popraven mečem. - V roce 1660 byl ve věži umístěn barokní zvon o průměru 83 cm a váze 500 liber, nazývaný Maria. V roce 1724 byl pořízen umíráček o průměru 33 cm a váze 10 liber, na kterém byl nápis „Sancta Catarina ora pro nobis.“ Umístěn byl ve věžičce nad presbytářem. Tento zvon však i s třetím zvonem, pořízeným v roce 1815 a vážícím 300 liber, byl vzat v 1. světové válce pro válečné účely. V roce 1925 byly zakoupeny dva nové zvony. Větší o průměru 67 cm vážil 180 kg a menší o průměru 36 cm vážil 27 kg. Avšak oba tyto zvony, na nichž byly nápisy „Památce našim padlým L. P. 1925‘“, byly vzaty pro válečné účely v roce 1942. Tyto zvony byly z čisté mědi a nejlepšího anglického cínu. Nyní je ve věži jen nejstarší zvon. - Pak byl kostel opravován roku 1898. Jelikož byl tehdy uvnitř vybílen vápnem, bylo při opravě rozhodnuto vápno seškrábat a dřevo natřít na dubovo, čímž nabyl vnitřek kostela příjemnějšího vzhledu. - Jak byl hrabovský kostel ceněn v té době, ukazuje hlavně to, že podle některých jeho částí byl postaven dřevěný kostelík na národohospodářské výstavě v Praze roku 1895. - Kostel byl pak důkladně opraven v roce 1930. V kostele bylo také zavedeno elektrické osvětlení. Lustr i osvětlení na stěnách jsou ze svítidel v podobě svíček. - Jelikož při osvobozování Hrabové 30.4.1945 byla věž prostřelena a střecha poškozena, byla v roce 1951 pokryta celá střecha kostela i věže novými šindeli, které obstaral sám pan farář. V roce 1954 byla opravena hlavně podezdívka. V listopadu 1972 byla zavedeno elektrické vytápění kostela. V srpnu 1973 byla střecha impregnována jantarovým karbolínem a v roce 1979 tímtéž podruhé. V září 1980 byla natřena podlaha kostela a v roce 1982 byla provedena oprava šindelů a oplechování. - V roce 1987 bylo nařízeno přesunout oltář, který byl 2,4 m od zadní stěny v presbytáři, až k zadní stěně a na původním místě oltáře umístit nový obětní stůl. - Hlavní oltář má toto pozadí: Uprostřed mezi dvěma polovypouklými sloupy s pozlacenými hlavicemi je obraz patronky chrámu sv. Kateřiny a nad ním monogram nejslavnějšího jména Maria. Po stranách jsou dva andělé a poněkud níže na podstavcích sochy sv. Petra a sv. Pavla. Na hlavním oltáři je umístěn dřevěný pozlacený svatostánek v barokním slohu. Po stranách jsou sochy Nejsvětějšího srdce Pána Ježíše a Neposkvrněného srdce Panny Marie. Před oltářem je obětní stůl, vedle něhož na evangelní straně je pult, na protější straně křeslo a u zdi lavice. V presbytáři na levé straně je obraz sv. Jana Křtitele, po jehož bocích jsou na podstavcích sochy sv. Františka Serafínského a sv. Aloise. Pod nimi je dřevěná křtitelnice, vedle níž je lavice. Naproti na pravé straně na stěně je velký kříž a pod ním u stěny na podstavci je socha Panny Marie s Ježíškem. - V lodi na evangelní straně je kazatelna, na niž vedou schody ze sakristie. Nad kazatelnou je stříška zdobená Božím okem ve zlatozáři. Po obvodu kazatelny jsou kolorované řezby čtyř evangelistů. Je to dílo a dar řezbářské školy ve Valašském Meziříčí. Od téže školy obdržel kostel darem i sochu Krista Pána u sloupu, která je umístěna na protější straně kazatelny. Na stěnách kostela je umístěno 14 obrazů křížové cesty. Mezi nimi na levé straně jsou na podstavcích sochy sv. Barbory a sv. Apoleny. Tyto sochy nahrazují původní dřevěné sochy, které jsou nyní v ostravském muzeu. Všechny sochy, které jsou nyní v kostele, jsou sádrové. Pod kruchtou jsou dva obrazy, a to sv. Isidora a sv. Ignáce. - V lodi je na pravé straně 11 lavic a na levé straně 13 lavic. Na kruchtě na pravé straně je 6 lavic a na levé straně také 6 lavic. Lavice jsou natřeny olejovou barvou. - Ve zvonici na levé straně na stěně je velký kříž a pod ním zpovědnice. Na pravé straně je 5 lavic a druhá zpovědnice. Na sloupu vlevo od portálu je kropenka se svěcenou vodou. Dveře do věže i do kostela jsou nové, z roku 1953. - Na kůru jsou také varhany. Původní varhany jsou uvedeny v inventáři z roku 1861. Tyto varhany byly opraveny v roce 1903. Za 1. světové války měly být zrekvírovány, avšak pan farář je uhájil tím, že sdělil na úřad, že nemají 8 rejstříků, a proto nepodléhají rekvizici. Některé nové píšťaly byly pak koupeny v roce 1919. Za 2. světové války byly však některé píšťaly zrekvírovány. Za ty byly po válce zjednány nové píšťaly. Jelikož varhany nebyly dobré, byly zakoupeny v roce 1948 nové varhany v Krnově. Peníze na koupení varhan darovali farníci. V roce 1977 a podruhé v roce 1985 byly varhany vyčištěny a vyladěny. - V roce 1992 bylo v kostele instalováno bezpečnostní zařízení, neboť během krátké doby předtím byl kostel několikrát vykraden. V roce 1993 pak byl elektrifikován zvon. - Kolem kostela je starý hřbitov, jenž je obehnán dřevěným plotem, udržovaným v původní podobě. Kolem celého hřbitova jsou vysázeny lípy. Pomníky na hrobech jsou v původní podobě, hroby jsou však většinou zarostlé trávou. Jen hroby u chodníku do kostela jsou stále udržovány a osazovány květinami. Na tomto hřbitově se přestalo pohřbívat 10.10.1909, kdy byl otevřen nový hřbitov na kopečku vzdáleném asi půl kilometru na západ, na kterém se pohřbívá dodnes. - Hrabovský kostel je prohlášen kulturní památkou.“ - Kostel byl v letech 2003 - 2004 obnoven po požáru ze dne 2.4.2002.

Zdroj: Ostravské muzeum