← kaple sv. Jana Nepomuckého (Vyškov) synagoga (Vyškov) →
14917 kostel Panny Marie

klášterní kostel
u kláštera kapucínů, na hřbitově

bez věže

Má novou střechu. - Na hlavním průčelí je freska se sv. Františkem. - Kostel představuje typickou kapucínskou architekturu korigovanou přísnými řádovými předpisy. Kostel měl původně modře vymalovanou valenou klenbu s kovovými zlatými hvězdičkami; ty již nebyly obnoveny a kostel je pouze bíle vylíčen. U hlavního oltáře se nacházela dvojitá oratoř, na kruchtě byly varhany. Stavba kostela byla hrazena z prostředků kardinála Františka Ditrichštejna spolu s kapucínským konventem. Kostel byl vysvěcen 18. srpna 1624 olomouckým světícím biskupem Hynkem Jindřichem Novohradským z Kolovrat. Důkladná přestavba kostela proběhla v polovině 18. století na popud biskupa Wolfganga Hannibala von Schrattenbacha. Klášter byl zrušen roku 1787 za vlády Josefa II. Z klášterního kostela se stal kostel veřejný. Roku 1789 se z klášterní zahrady stal městský hřbitov, přilehlé konventní budovy byly téhož roku zbořeny. Pod částí hřbitova se dodnes nachází původní klášterní sklepení. Dnešní sakristie kostela je bývalou spojovací chodbou mezi kostelem a klášterem. Ke kostelu přiléhá zámek (dříve hrad arcibiskupů), vedle je pivovar a v zahradě je nově opravená salla terena.