← kaple (Kunčice pod Ondřejníkem) kaple sv. Máří Magdaleny (Kunčice pod Ondřejníkem) →

na Gvardůvkách

středně velká, se sanktusníkem

Celá má novou šindelovou střechu. Zavřená, zařízená. - Dne 10.5.2003 byla uzavřena dlouhodobá nájemní smlouva o obnově a údržbě kaple Panny Marie na „Gvardůvkách“ mezi Pozemkovým spolkem „Podbeskydí“ a majitelkou, paní Macurovou. V této době měla kaple šindelovou střechu ve špatném stavu. Do kaple zatékalo, byla poškozena vnější omítka. Lípy před kaplí měly přerostlé a suché větve. - Pozemkový spolek zajistil zaměření současného stavu kaple a zpracování dokumentace na opravu s projednáním: Pozemkový spolek zpracoval dne 26.5.2003 žádost o grant u „Nadace Občanského fóra“ pro rok 2004. Pozemkový spolek ve spolupráci s Římskokatolickou farností a obecním úřadem shromáždili doklady nutné pro údaje ve formuláři žádosti o grant. Financování stavby bylo zajištěno následovně: Grant Nadace Občanského fóra. 50.000,- Kč. Pozemkový spolek: 5.000,- Kč. Římskokatolická farnost: 20.000,- Kč. Obecní úřad (zbývající náklady): 34.000,- Kč. Předpokládaný náklad celkem: 109.000,- Kč. - Na základě ohlášení na obecní úřad byla stavba zahájena v dubnu 2004. Oprava střechy byla ukončena rovněž v dubnu 2004. Oprava celé kaple byla dokončena v červnu 2004. - Přesto, že jde o drobnou stavbu, bylo přistupováno k řešení jednotlivých částí stavby s veškerou zodpovědností a to od výběru zhotovitele střechy, po barvu a druh nátěru, zprovoznění zvonice a výrobu nových dveří. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Jarmila Macurová z Kunčic pod Ondřejníkem, Miroslava Macurová z Kunčic pod Ondřejníkem a Hana Válková z Frýdlantu nad Ostravicí).