kostel Nejsvětějšího Srdce Páně (Lomnička) →
14985 kostel sv. Václava

na Václavském náměstí

se sanktusníkem

Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. - Kostel pochází z roku 1359. Původně se jednalo o hradní kapli Božího těla u sv. Petra a Pavla, která byla součástí hradního komplexu nacházejícího se na tzv. starém městě. Kapli založil Vilém z Landštejna, probošt vyšehradské kanceláře Českého království. - Celý hrad byl velmi poničen za husitských válek a od té doby pouze chátral, nakonec zcela zanikl a zbyla pouze hradní kaple. Kdy a proč byla přejmenována na kostel sv. Václava, není přesně známo. Je možné, že to souviselo s novým oltářem, který byl do kostela umístěn a byl zasvěcen svatému Václavu. Autorem oltáře byl Martin Schmorzmaier z Českých Budějovic, který jej vyhotovil v roce 1658. Varhany na kůru byly pořízeny dne 28.4.1864. - Z rozkazu císaře Josefa II. byl kostel roku 1787 (někdy jsou uváděna i léta 1785 nebo 1786) zrušen a ve veřejné dražbě prodán. Stržené peníze byly převedeny do náboženského fondu. Kostel koupil nějaký lomnický měšťan a daroval jej obci lomnické. Kostel však pustl a k původnímu účelu se nepoužíval. Velký oltář a zvony obec lomnická vyplatila, ostatní oltáře a kazatelna byly prodány civilním osobám. Nakonec byl vnitřek kostela architektem Spiesstem upraven na kolnu a sklad hasičského nářadí. Dvě místnosti byly upraveny pro potřeby místního špitálu. - Obec lomnická však chtěla kostel opravit a zrenovovat, a tak si podala žádost k c. k. dvorské kanceláři. Ta schválila dekretem ze dne 23.12.1846 č. 41744, aby kostel sloužil opět ke svému původnímu účelu, a povolila, aby obec lomnická převzala jeho patronát. V té době ale ještě neměla lomnická radnice dostatek financí k jeho opravě. - V roce 1953 byl konstatován „bědný stav“ budovy. Roku 1957 bylo konstatováno, že kostel není památkově chráněn. - V letech 2000 - 2005 proběhla rekonstrukce budovy, barokního oltáře a varhan. Dne 28.10.2005 byl kostel znovu otevřen jako koncertní a výstavní síň užívaná městem. - Pozemek s kostelem patří církvi.