kaplička sv. Jana Nepomuckého (Mostek) →

2. polovina 18. století, oprava 1867
J od vsi

Má novou střechu. - Pozdně barokní kaple z lomového kamene bez oken, se zaoblenými nárožími a rovným závěrem, na obdélném půdorysu, krytá původně šindelovou, dnes bitumenovou valbovou střechou. Vstupní průčelí s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem s jednoduchými pilastry po stranách, vynášejícími mohutnou vstupující profilovanou římsu s pálenou krytinou, je završeno zprohýbaným trojúhelníkovým štítem s volutovými křídly a vpadlým profilovaným polokruhovým nástavcem s křížkem na vrcholu. Uprostřed štítu se v ose nachází nika se soškou Panny Marie. Vchod do kaple býval původně opatřen těžkými dřevěnými dveřmi, dnes je uzavřen zdobnou kovanou železnou mříží. Vnější stěny jsou členěny lizénovými rámci. Vnitřek je sklenut cihelnou křížovou klenbou nesenou na pilířích a po stranách ozdoben římsami a ústupky. Vnitřní zařízení tvořil původně olejový obraz Panny Marie (Madony) z 19. století umístěný na oltáři. Dnes je zde umístěn novodobý olejový obraz Panny Marie od MUDr. Martiny Králové. - Kaple, nazývaná rovněž Neubauernova kaple (Neubauern Kapelle), byla postavena podle návrhu neznámého architekta na bývalém rozcestí při původní cestě ze Štědré k poutnímu kostelu Navštívení Panny Marie v dnes zcela zaniklé vsi Skoky na Mostecké výšině (Mastunger Höhe) jižně od vsi Mostec (Mastung). - Roku 1867 byla kaple renovována rodinou Neubauerů z usedlosti čp. 12. Před rokem 1945 patřila kaple k usedlosti čp. 12 Leopolda Hartla, zvané Neubauan. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Vnitřní zařízení kaple bylo rozkradeno či poničeno. V zimě roku 1974 došlo při vyprošťování zapadlého traktoru s vlekem ze závěje k zachycení a stržení střechy včetně původního štítu. Ještě téhož roku skupina lidí ze sousední Štědré vedena místním farářem zakryla kapli provizorní střechou s dehtovou lepenkou. Z části byla obnovena také fasáda kaple a vystavěn nový polokruhový štít s nikou v průčelí. Do vchodu byla zhotovena železná mříž z armovacích tyčí. Přestože oprava kaple nebyla dokončena, zachránila stavbu před úplnou destrukcí. V letech 2003 - 2005 proběhla díky péči místních obyvatel a přátel Mostce celková rekonstrukce značně zchátralé kaple za přispění Karlovarského kraje. Opravená kaple byla následně roku 2005 znovu vysvěcena patronce Panně Marii, prostřednici všech milostí.