← kostel Povýšení sv. Kříže (Kosmonosy) kaple (Kosobody) →

nad návesním rybníkem v horní části návsi při pravé straně silnice do Toužimi

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu, věžička měděnou. - Empírová obdélná kaple s polokruhovou apsidou krytá sedlovou střechou s šestibokou zvoničkou s cibulovou bání nad průčelím. Vnější stěny jsou členěny pilastry, segmentově zakončenými okny a půlkruhovým okénkem v závěrové stěně. Nad obdélným vchodem s představěným portikem na dvou sloupech s antikizujícím kladím leží trojúhelníkový štít. Loď kaple je plochostropá, apsida sklenuta konchou. Triumfální oblouk kaple je polokruhový a členěný pilastry. Vnitřní zařízení tvořily původně lidové dřevěné sošky sv. Václava a Panny Marie (Madony). Dnes je kaple prázdná. - V minulosti bylo těsně ke kapli přistavěno dosti necitlivě hospodářské stavení. Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, v roce 1961 bylo požádáno o sejmutí památkové ochrany, aby mohla být kaple zbořena. Památková ochrana kaple byla Ministerstvem kultury ČSR zrušena až dne 15.12.1981, ale v té době už zájem na demolici kaple pominul, takže ve zchátralém stavu přežila až do listopadu 1989. Na počátku 21. století byla celkově rekonstruována. - Pozemek s kaplí patří městu Toužim.