← kaple Panny Marie (Toužim) kaple sv. Anny (Toužim) →
15013 kaple sv. Kříže

u pivovaru

raně barokní

Má novou střechu. - Obdélná kaple se zkosenými nárožími hlavní fasády krytá sedlovou střechou. V ose hlavního průčelí se nachází polokruhově zakončený vstup doplněný pilastry, nesoucími archivoltu s kartuší ve vrcholu. Nad vchodem je pásová římsa, polokruhově zvednutá do trojúhelného štítu. Uvnitř je kaple sklenuty valenou klenbou. V zadní vnitřní stěně je umístěn polokruhově zakončený výklenek. Vnitřní zařízení kaple dříve tvořil barokní kříž z 18. století s velmi dobře řezaným korpusem, takřka v životní velikosti. Dnes je kaple prázdná. - Kaple stojí uprostřed bývalého, dnes z části zaniklého, hospodářského dvora, tzv. horního zámeckého dvora, před bývalým zámeckým pivovarem v Toužimi. Byla postavena na místě bývalého kostela sv. Jana Křtitele z 12. století. Když byl na konci 15. století založen nový farní kostel Narození Panny Marie v jihovýchodní části města, význam kostela sv. Jana Křtitele upadal a postupně zcela zanikl. Ze stavby se snad zachoval pouze drobná architektonický článek, který pochází nejspíše z triumfálního oblouku. Na místě zaniklého kostela poté vznikl hospodářský dvůr a kaple sv. Kříže.