← kostel Všech Svatých (Olověná) kostel sv. Michala (Oloví) →
15017 kaple sv. Josefa

Opravené (známka 90, známka původního objektu: 501) zděné kaple

JZ od města, na kopci

Má novou střechu. Zdivo potřebuje trochu natřít. V oknech a dveřích má jen ozdobné mříže. Zařízená. - Kaple sv. Josefa je připomínkou bývalého hornictví ve městě Oloví. Doba jejího vzniku se datuje do roku 1550. Zasvěcení kaple sv. Josefovi mělo horníky ochraňovat před důlními neštěstími, kterých v té době bylo mnoho. - Původně se jednalo o převážně cihlovou obdélnou stavbu s kamenným ostěním gotizujících oken a dveří. Kaple měla nízkou sedlovou střechu, v trojúhelném štítu byla malá nika se sochou světce. Po roce 1950 kaple chátrala a postupně byla rozebrána na stavební materiál. - Obnovu kaple zorganizoval v letech 2004 - 2006 "Olovský okrašlovací spolek"; byly rozebrány zbytky obvodového zdiva a kaple byla znovu postavena od základů. Zajímavostí je, že kameny a cihly vyskládané vedle kaple a kameny, z nichž je vytvořen chodníček před kaplí, pocházejí z obvodového zdiva původní kaple. Původní vzrostlé stromy (javor klen) byly v roce 2011 pokáceny a byla provedena výsadba mladých stromů (javor červený). - Pozemek s kaplí patří městu Oloví.