← kaple Zmrtvýchvstání Páně (Kašperské Hory) kaple sv. Jana (Kateřinice) →
15031 kostel sv. Mikuláše

hřbitovní kostel
Z od města na hřbitově

s věží

Má novou šindelovou střechu. - Gotická trojlodní bazilika s dlouhým, pětiboce zakončeným presbytářem a hranolovou věží na severní straně z doby před rokem 1330. - Významná památka raně středověké architektury s řadou velmi původně zachovaných detailů: klenby na kamenných žebrech, kamenné portály, gotické sedile s konzolou v podobě fantastické sovy, náhrobník z roku 1347. Významné gotické nástěnné malby, z nichž nejzajímavější je trojdílná deska s nápisy z roku 1330 zobrazující m.j. zakladatele kostela Jana Chugnera a prvního faráře Friderika, sloužícího mši. - Podle tradice chrám vystavěli horníci zdejších zlatých dolů. Kostel byl upravován v 17. a v 18. století. Hlavní loď zdobí unikátní dřevěný strop s pestrou malbou květinových ornamentů se znakem města a monarchie (dílo místního malíře a purkmistra Viktorina Antonína Groffa z roku 1700). - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2018 půjde na opravu kostela a přilehlé hřbitovní kaple 300.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.