← kostel sv. Jakuba Většího (Ruprechtice) kaple (Rusín) →

středně velká, obecní

Má novou střechu, věžička šindelovou. - Obdélná stavba o rozměrech 6,6 x 4,8 metru se zkosenými hranami při závěrové stěně, tvořícími trojboce uzavřenou apsidu, krytá valbovou eternitovou střechou s vysokou barokní šestibokou sloupkovou zvoničkou završenou šindelovou zvonovitou bání. Vstupní průčelí s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem, přístupným po čtyřech stupních, je završeno trojúhelníkovým štítem s obdélným, polokruhově zakončeným okénkem. Podélné stěny prolomeny po jednom obdélném, polokruhově zakončeném okně. Vnější stěny hladké, bez členění. Vnitřní obdélný prostor je plochostropý. Vnitřní zařízení původně tvořil zlidovělý dřevěný deskový obraz Panny Marie se sv. Václavem a Janem Nepomuckým z 18. století napodobující oltářní architekturu, umístěný na závěrové stěně, a dva lidové obrázky z 19. století malované na skle. Dnes je však již inventář rozkraden či zničen. - Kaple stojí na místě starší stavby, která vyhořela spolu s částí vsi v roce 1808, pod hrází návesního rybníčku na návsi uprostřed obce. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci 2. světové války ztratila kaple svůj význam a přestala být udržována. Koncem 20. století byla opuštěná kaple již v havarijním stavu. Na počátku 21. století proto bylo přistoupeno k celkové rekonstrukci zchátralé stavby.