← kaplička "Kristovo vězení" (Nejdek) židovský hřbitov (Nejdek) →
15089 křížová cesta

křížová cesta
na Křížovém vrchu V od města

tvoří ji 14 kamenných neomítaných kapliček

Kapličky postupně opraveny do roku 2008. - Křížová cesta v prudkém svahu je dlouhá 1 600 m a překonává převýšení 110 m. Na mnoha místech je vedena po kamenných terasách a díky serpentinám je stoupání velmi pozvolné. Navíc jsou cesty široké. Opěrné zdi o různé výšce dosahují celkové délky 1300 m. Chodníky křížové cesty byly chráněny proti přívalovým dešťům podélnými příkopy. V místech, kde příkrý svah tvoří úžlabinu, byly pod cestou vyzděny propustky, které slouží dodnes. Vlastní křížovou cestu tvoří 14 neomítaných hranolových výklenkových kapliček na obdélném podélném půdorysu z tesaných žulových kvádrů. Kapličky jsou 3,5 metru vysoké, široké 1,75 metry a 85 cm hluboké. Jsou završeny trojbokým štítem s profilovanou krycí deskou původně s hvězdovým křížem z černé litiny, dnes se zdobeným kamenným křížkem na vrcholu. Na čelní straně kapliček byly původně připevněny nahoře i dole ornamentální vlysy, dále dvojice rozet a dvojice hlavic, vše z černé litiny. Dnes jsou kapličky zdobeny rozetami, hlavicemi a ornamentálními vlysy. Na přední straně kapliček jsou obdélné, polokruhově zakončené výklenky ve tvaru románského okna. Niky jsou 171 cm vysoké, 93 cm široké a 42 cm hluboké. Ve výklencích bývaly původně umístěny 140 cm vysoké dřevěné polychromované reliéfy neznámého řezbáře. Koncha niky byla ještě zdobena malým křížem a příslušným číslem zastavení na křížové cestě. Dnes jsou zde patinované umělecké reliéfy odlité z umělé pryskyřice a patinováné různými odstíny hnědi o rozměrech 170 x 90 cm od Heřmana Kouby a Michala Špory, představující tradiční výjevy podle římskokatolického kánonu zpracované v duchu původních odcizených reliéfů velmi zodpovědně v nazarénském stylu. Reliéfy dnes chrání bezpečnostní skla. K výklenkům vedou dva stupně. Kapličky bývaly doplněny elektrickými lampami ve štítě. - Zakladatelkou křížové cesty byla Anna Häcklová, která na její výstavbu odkázala peníze. Nejdecká křížová cesta byla postavena Nadací křížové cesty v Nejdku v příkré, téměř nepřístupné stráni na severozápadním úbočí Křížového vrchu (Kreuzberg, 695 m.n.m.), tehdy Střeleckého vrchu (Sschiessberg), nad městem. Vysvěcena 24.10.1858. V roce 1860 byla pod druhým zastavením postavena Olivetská kaple; v letech 1862 - 1863 postavena nad posledním zastavením kaple Božího hrobu. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové válce se křížová cesta přestala udržovat a nastal její rychlý úpadek. Po roce 1950 došlo k likvidaci kaple Olivetské hory na počátku křížové cesty. Později byla pobořena i kaple Božího hrobu na konci křížové cesty. Výklenky s reliéfy byly překryty nevzhledným pletivem, které snad mělo chránit díla před poškozením. Během 60. let 20. století byly původní dřevěné polychromované reliéfy kapliček zničeny nebo rozkradeny. - V neděli 31.8.2008 v 10 hodin dopoledne byla opravená křížová cesta při příležitostí 150. výročí vzniku znovu slavnostně otevřena a vysvěcena.