← kaplička (Křenovice) kaple Nejsvětějších srdcí Panny Marie a Ježíše Krista (Křesanov) →

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 601) zděné kapličky

v Široké ulici, blízko křižovatky s ulicí Václavskou

čtyřboká

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Původní kaplička byla postavena v roce 1806 (na souřadnicích 49.143229, 16.832482). V roce 1953 byla poškozena při vichřici, místo opravy byla v roce 1956 zbořena. V roce 2006 byla znovu postavena cca 7 m směrem k JJZ, protože původní stanoviště kapličky bylo v mezidobí zastavěno. V roce 2006 byla nová kaplička slavnostně posvěcena. - K těmto božím mukám se váže pověst o jejích vybudování. Po Slavkovské bitvě zůstala v Křenovicích řada raněných vojáků. Jednoho francouzského vojáka se ujala zdejší rodina, který však přes veškerou péči svému zranění časem podlehl a skonal. Přestože po bitvě byl v obci hlad a bída, nedlouho na to dotyčná rodina nechala na tehdejším rozcestí směřující do Vážan a Slavkova postavit zděná boží muka. Traduje se, že dotyčný voják měl u sebe množství zlaťáků a rodina, která se o něho starala, tak přišla k nesmírnému bohatství. Boží muka nechala vystavět právě na počest svého dobrodince. - Pozemek s kapličkou patří obci Křenovice.