← kaple sv. Anny (Ostrov) kaple sv. Michala (Ostrov) →
15129 kaple sv. Floriána

na JZ okraji města

čtvercového půdorysu, se sanktusníkem

Velká, hranolová, raně barokní stavba na půdorysu čtverce se zkosenými nárožími zastřešená plechovou bání s válcovou lucernou na vrcholu završenou zvonovitou bání. Vnější stěny jsou členěny zdvojeným pilastrovým řádem s lizénovými rámci a půlkruhovými okny v osách stěn. Vstup je veden pískovcovým obdélným portálem segmentem zakončeného vchodu s kartuší v nadpraží. Na zkosených nárožích kaple jsou umístěny niky. Vnitřní prostor je zaklenut kupolí. Římsou oddělená kupole nese nástropní fresku znázorňující Vraždění betlémských dětí z doby kolem roku 1692 od italského malíře Paola Manniho. Vnitřní stěny jsou členěny bohatou sloupovou architekturou na zkosených nárožích, tvořenou dvojicí představěných polosloupů s kompozitními hlavicemi s nikou uprostřed. Vnitřní zařízení kaple tvořil původně raně barokní oltář sv. Floriána z let 1692-1693 se sloupovým pozadím a oltářním obrazem sv. Floriána. - Kapli nechala postavit markraběnka Franziska Sibylla Augusta Bádenská na paměť požáru, který dne 28. prosince 1691 zachvátil šlikovský zámek, ale na vlastní město v jeho těsné blízkosti se nerozšířil. Stavbu kaple vedl patrně dvorní stavitel Johann Sockh podle návrhu neznámého autora. V rámci josefínských reforem byla kaple roku 1788 uzavřena a veškerý inventář kaple rozprodán. Od roku 1793 po bezohledných zásazích do zdiva i výzdoby byla kaple rozdělena podlažím a přeměněna na sýpku. Kaple chátrala, až ji město v roce 1933 opravilo jako památník obětem 1.světové války. Na počátku 50. let 20. století převzala celý klášterní areál armáda a vznikla zde kasárna. Kaple opět sloužila až do roku 2000 jako sklad a znovu zchátrala. Po celkové opravě v roce 2007 během rekonstrukce klášterního okrsku v Ostrově byla bývalá kaple sv. Floriána přeměněna na památník obětem násilí na Ostrovsku. V roce 2014 získalo město Ostrov 1.800.000,- Kč na opravu kaple sv. Anny a kaple sv. Floriána v rámci Regionálního operačního programu Severozápad.