← kostel sv. Václava (Hora Svatého Václava) zvonička (Horákova Lhota) →

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 601) dřevěné kaple

Z od vsi, u myslivny

středně velká

Má novou střechu. Okna jsou beze skel. Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Původní kaple byla postavena na náklady majitele panství Huberta Vladimíra Mitrovského asi v polovině 30. let 20. století po smrti jeho jediného syna; byla postavena z březového dřeva a bez základů, takže brzy začala chátrat. Ještě koncem 60. let 20. století byl učiněn poslední pokus o záchranu kaple, ale už v polovině 70. let 20. století se kaple pět nakláněla, takže byla místo opravy stržena. - Myšlenka obnovy kaple se zrodila v roce 2003, koncem roku 2003 byla podepsána smlouva mezi Lesy ČR, s.p. (majitelem pozemku) a obcí Mokrá-Horákov, na jejímž základě měla být postavena replika dřevěné kaple na původním místě. Zastupitelstvo obce Mokrá-Horákov vyčlenilo z rozpočtu obce na tuto akci cca 60 tisíc Kč. V únoru 2004 vypracoval ing. arch. Antonín Závada z Valašského Meziříčí na základě dobové fotografie projektovou dokumentaci. Vzhledem k tomu, že původní kaple neměla žádný základ ani izolaci, nebylo možné postavit dokonalou repliku. Vnější vzhled i rozměry původní stavby zůstaly zachovány, ovšem navržené technologie se (např. původní krytinu nahradila taška bobrovka). Na jaře roku 2005 proběhlo vyčištění místa kaple a budování základů. Ve druhé polovině srpna 2005 pak na stavbě začali pracovat tesaři z firmy Sruby Pacák a koncem roku 2005 kaple stála. Ještě před začátkem zimy 2005 se podařilo položit krytinu, a tak na rok 2006 zůstaly jen dokončovací práce. Kříž s nápisem AVE MARIA zhotovil řezbář pan František Moštek a autorkou obrazu „Panna Maria lesní“ je paní malířka Jana Moštková. Obraz byl vytvořen speciálně pro obnovenou kapli Mitrovských a autorka pro něho zvolila techniku malby na plechu. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.