← kaple (Záhoří) kaple Povýšení sv. Kříže (Záhořice) →
15193 kaple Nejsvětější Trojice

SV od vsi

středně velká

Má novou střechu. Uvnitř má novou, ještě nenatřenou omítku. V oknech a dveřích jsou jen ozdobné mříže. Zařízená. - Kapli postavil v roce 1829 Georg Kalheg ze Záhoří nad pramenem pitné vody, který byl později zachycen do studny. Na mense oltáříku se o tom zachoval tento nápis: "Diese Kapelle hat Georg Kalheg Bauer aus Sahorsch in Jahre 1829 zu Ehren der Allerheiligsten Dreifaltigkeit erbaut". Na svátek Nejsvětější Trojice sem směřovalo procesí poutníků z okolních vsí na tzv. chlebovomáslové slavnosti. Svátek byl nazván podle pohoštění v podobě chleba s máslem, které se v Záhoří podávalo. V 60. letech 20.století byla kaple vykradena a střecha poškozena trempy, kteří zde přespávali. Narušení střechy mělo za následek zřícení stropní klenby a postupné zchátrání kaple. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek s kaplí patří městu Černošín, které ve spolupráci se spolkem "Pomozme si sami" nechalo v roce 2004 kapli opravit s využitím dotace z Česko-německého fondu budoucnosti. - U opravené kaple se obnovila tradice každoročního pořádání chlebomáslových slavností.