kaple Panny Marie Sedmibolestné (Jemníky) →
15241 kostel sv. Víta

pravděpodobně 15. století
na vyvýšenině pod kopcem Javor SV od historického jádra města

kamenný, neomítaný, se sanktusníkem

Má novou šindelovou střechu. Ještě se opravuje se interiér. - Kostel se zachoval jako zbytek zrušeného a zbořeného františkánského kláštera, který se rozprostíral na sever od kostela. Založení kostela bývá spojováno se jménem Půty z Lichtenburka, který byl v tomto kostele roku 1492 pohřben. V letech 1771 - 1777 namaloval moravský malíř Josef Winterhalder nástěnný obraz za hlavní oltář představující vstup sv. Víta na nebesa. Za vlády Josefa II. byl kostel zároveň s nedaleko stojící kaplí sv. Anny zrušen a v roce 1788 byly obě tyto budovy prodány ve veřejné dražbě hraběnce Antonii Daunové, která je roku 1790 postoupila městské obci. Po přechodném josefínském zrušení byl kostel vybaven novým hlavním oltářem a oltářem Bolestné Panny Marie v kapli Umučení Páně. K severní stěně lodi byl přemístěn oltář. sv. Anny z bývalé kaple sv. Anny. - Kostel patří městu Jemnice. Město se snaží o obnovu kostela kontinuálně od druhé poloviny minulého století. V letech 2002 - 2004 proběhla obnova šindelové střechy a konstrukce krovu. Dále byly restaurovány čtyři dřevěné plastiky evangelistů a v roce 2005 město Jemnice zažádalo o zařazení kostela do Programu záchrany architektonického dědictví. V letech 2005 - 2006 proběhly stavební práce spojené s odvodněním, odvětráním a oddrenážováním kostela, včetně odsolování vnějších a vnitřních omítek, dozdily se kamenné pilíře závěru presbytáře, bylo provedeno statické zajištění trámového stropu nad hlavní lodí včetně statického zajištění krovu nad presbytářem. V roce 2007 po prohlášení podzemních chodeb u kostela za kulturní památku byla provedena první etapa sanace chodeb včetně obnovy vstupu do podzemí; v interiéru kostela byly provedeny práce na odsolování omítek a podchycení omítek v kapli Umučení Páně a bylo zahájeno restaurování vnějšího pláště kostela včetně kamenných prvků, které bylo dokončeno roku 2008. V roce 2008 se pokračovalo ve stavebních pracích spojených se sanací podzemí a založením cihelných obezdívek. V roce 2009 se provedlo: restaurování první samostatné fresky od J. Winterhaldera ml. Nanebevzetí sv. Víta z roku 1774 včetně restaurování edikuly kaple Panny Marie Bolestné, restaurování a oprava omítek v presbytáři a sakristii včetně restaurování cihlových dlažeb a kamenných prvků, obnova truhlářských prvků, očištění a nátěr šindelové krytiny kostela, revize krovu kostela. V roce 2010 byla sanována západní podzemní chodba včetně zřízení revizního vstupu do východní části podzemí, provedla se sanace podlahy v boční kapli Panny Marie Bolestné a statické zabezpečení podpěry varhanního pozitivu. V roce 2011 se dokončila sanace podzemních chodeb, provedlo se restaurování omítek v interiéru kostela včetně boční kaple Panny Marie Bolestné, bylo započato s restaurováním oltáře Ukřižování. V roce 2012 se provedlo: restaurování severní stěny, přeštukování omítek v boční kapli Panny Marie Bolestné, přemístění oltáře sv. Anny, restaurování korpusu Krista oltáře Ukřižování, restaurování dřevěných balustrád před hlavním oltářem a před oltářem Ukřižování, dokončení obnovy podlahy v boční kapli Panny Marie Bolestné, restaurování kamenného náhrobku Půty z Lichtenburka, obnova menz včetně kamenných předstupňů. - Oprava kostela má skončit v září 2015 (má být vysvěcen 24.9.2015).