← kaple sv. Rocha (Moravičany) kaple sv. Isidora (Moravská Chrastová) →
15310 kaplička Nejsvětější Trojice

na kopci, u hlavní silnice, S od vsi

vysoká, čtyřboká

Má novou střechu. Bez dvířek, zařízená. Na zadní straně je umístěna kopie původní desky, kterou v minulosti někdo ukradl. V horním výklenku je vložena kopie známého obrazu Nejsvětější Trojice od El Greca, namaloval ji Libor Jaroš ze Žatčan. Obnoven je i přilehlý dřevěný kříž, který má na sobě letopočet 869. Připomíná úmrtí slovanského věrozvěsta Cyrila, který společně s Metodějem přišel šířit křesťanství na Moravu z Byzance. Odstraněny jsou okolní křoviny. - Kaplička nechal v roce 1639 postavit místní mlynář Georg Kamenohorský jako projev vděku za to, že unikl velkému nebezpečí a ohrožení života v neklidných dobách třicetileté války. - Pozemek s kapličkou patří městu Brno; v roce 2023 zorganizovaly opravu kapličky Lesy města Brna. Kaplička byla po opravě znovu posvěcena dne 23.9.2023.

Zdroj: brnan.cz