← kaple sv. Barbory (Sokolov) kaple sv. Jana Evangelisty (Sokolov) →
15585 kaple sv. Josefa

počátek 18. století
u staré cesty do Citic

Kaple stála mezi chmelnicemi při staré cestě do Citic. - Podle regionální literatury se jednalo o jednu z kaplí, které byly součástí tradiční „modlitební“ cesty. Kaple měla čtvercový půdorys, zaoblené rohy lemované jednoduchými pilastry a vysoký štít v průčelí. V souvislosti s postupem skrývky uhelného lomu Antonín byly pozemky s kaplí vykoupeny (smlouva ze dne 24.6.1918), a to s podmínkou, že kaple bude přeložena na jiné místo (kaple byla zbořena v červenci 1918). I přes urgence ze strany sokolovského arciděkana a věřících se tak nestalo, teprve na jaře 1921 byl vypracován projekt nové stavby. Finance na její zbudování byly nakonec v říjnu 1921 použity na zakoupení nového zvonu do kostela sv. Jakuba. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do