← kaple (Prohoř) kaple sv. Petra a Pavla (Proseč) →
15687 kaple sv. Jana a Pavla

na V části návsi

se sanktusníkem, spojená s hasičskou zbrojnicí

Má novou střechu, sanktusník měděnou. Zavřená, zařízená. - Obdélná budova krytá valbovou střechou s oplechovanou hranolovou sloupkovou zvoničkou uprostřed hřebene se stanovou stříškou. Vnější stěny objektu jsou hladké, bez členění, doplněné pouze profilovanou římsou po celém obvodu pod střechou. Samotná plochostropá kaple, krytá prkenným stropem, se nachází v západní části objektu. Kaple je osvětlena nízkým, segmentově zakončeným oknem v západní stěně. Vnitřní zařízení kaple dnes tvoří dva obrazy na závěrové stěně a několik dřevěných lavic. Hasičská zbrojnice ve střední části objektu je přístupná nově obdélným, segmentově zakončeným vjezdem v jižní stěně budovy a osvětlena nízkým, segmentově zakončeným oknem v severní stěně. Pod plochostropým prostorem zbrojnice se nachází valeně zaklenutý sklep. Ve východní části objektu je umístěna čekárna otevřená širokým obdélným, segmentově zakončeným portálem bývalého vjezdu do zbrojnice. - Kaple je zasvěcena patronům počasí sv Janu a Pavlovi (Wetterpatronen Johann und Paulus); svátek se slaví 26. června. - Po 2. světové válce ztratila budova svou funkci a pomalu chátrala. V roce 1994 bylo přistoupeno k celkové rekonstrukci již značně zchátralého objektu. Celý objekt byl nově zastřešen, omítnut a upraveny byly všechny vnitřní prostory. V roce 2008 byly znovu opraveny a nově natřeny vnější fasády kaple. - Pozemek s kaplí patří obci Štědrá.