← kaple (Proboštov) kaple sv. Jana a Pavla (Prohoř) →

ve V části vsi, u Mariánského sloupu

malá

Místo dveří má jen ozdobnou mříž, zařízená. - Kaple je vetknuta do kamenné zídky oplocení zahrady stavení č.p. 26. - Byla postavena Wenzlem Steppenem z č.p. 27 při levé straně cesty k farnímu kostelu ve Štědré na východním okraji obce. Roku 1934 (po suchu) byl vpravo od kaple vztyčen votivní mariánský sloup. Po skončení 2. světové války a vyhnání původních obyvatel přestala být kaple udržována a pomalu zchátrala. Počátkem 21. století proto bylo přistoupeno k celkové rekonstrukci zdevastované kaple. V září roku 2010 byly nově natřeny vnější fasády. - Menší obdélná stavba bez oken na podélném půdorysu s rovným závěrem krytá sedlovou eternitovou střechou. Vstupní průčelí s nízkým obdélným, polokruhově zakončeným vchodem, uzavřeným pouze ozdobnou mříží, je završenou trojúhelníkovým štítem, odděleným profilovanou římsou, ve kterém původně byla umístěna nika. Vnější stěny jsou členěny lizénovými rámci. Uvnitř je kaple sklenuta valenou klenbou. V závěrové vnitřní stěně je nika, ve které je dnes umístěna moderní plastika. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Štěpán Dragušinec z Andělské Hory).