← kaple Nejsvětější Trojice (Komárov) kaple sv. Jana Křtitele (Komárov) →
15750 kostel sv. Prokopa

ve vsi

Má novou střechu, věž měděnou. - Barokní kostel byl postaven v letech 1766 - 1768 krnovským stavitelem Michalem Klementem. Chrámová loď je 9,75 m vysoká, 34,20 m dlouhá a 11 m široká. Těsně k západnímu průčelí byla v letech 1871 - 1872 přistavěna čtvercová věž v neogotickém slohu, vysoká 44 m, s jehlancovou osmibokou střechou zakončenou na věži bání s křížem. Na věži jsou umístěny v prolamované římse hodiny. Hranol věže se zdobením rámovými lizénami je prolomen vždy dvojicí oken na každé straně fasády. V přízemí věže je vchod do předsíně, z níž vedou původní dveře do chrámu. Loď je rozdělena dvěma pilíři na tři pole a je zaklenutá valenou klenbou jako kněžiště. Chrámovou loď od presbytáře odděluje triumfální oblouk. Stará přízemní sakristie na severní straně presbytáře je původní, z venkovní strany je dochován na kameni vytesaný letopočet 1768. Na jižní straně byla dobudována v roce 1909 nynější poschoďová sakristie. Z venkovní strany kostela vede kamenné schodiště na kůr, kde jsou umístěny varhany. - Kostel byl silně poškozen při bojích v závěru 2. světové války, následně byl opraven. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: zpravodaj Komárek