← kostel sv. Jana Křtitele (Zdislava) kaple (Zdobnice) →
15836 kaple Panny Marie s hrobkou

hřbitovní kaple (hrobka)
začátek 60. let 19. století
V od vsi, blízko zámku

V rekonstrukci; má novou plechovou střechu. Opravena je statika. Opravena je terasa kolem hrobky. Omítka je mírně poškozená. Okna jsou opravená. Kolem je nově uděláno odvodnění. Předlážděna je terasa kolem zadní části kaple, dláždění kolem přední části kaple chybí. Jsou vyřezány okolní křoviny. Rozbito je železobetonové schodiště ve svahu nad kaplí. - Kaple a rodinná hrobka rodiny Dubských se nachází v bývalé části zámeckého parku. Objekt byl vystavěn podle plánu Mořice von Ebner-Eschenbach (1815 – 1898), manžela spisovatelky Marie von Ebner-Eschenbach (1830 – 1916), který byl inženýrem a učitelem na císařské vojenské akademii. - Hrobka byla vybudována na začátku 60. let 19. století, první uložení do horní části mauzolea se uskutečnilo roku 1864. V kryptě pod kaplí je rovněž pochována spisovatelka. Nade dveřmi vstupu do hrobky je vložena kovová deska s nápisem: „To v pokoře zde srdce tvé, když bouří mnoho přestálo, mír skutečně již získalo, až tu – kde již nebije“. Z protilehlé strany se vchází do komorní kaple zaklenuté kopulí se zvonem. Přízemní část objektu v zadní straně hrobky je tvořena úložištěm ostatků starších příslušníků rodu Dubských. Tato část se noří do svahu, po stranách jsou technická křídla sloužící k zajištění cirkulace vzduchu. – Hrobka s kaplí byla průběžně udržována po celou dobu, co sloužila k pohřbívání. Před koncem 2. světové války byla částečně poškozena výbuchem. V polovině 60. let 20. století přistoupil tehdejší státní památkový úřad k rekonstrukci objektu s výjimkou kaple. V 80. letech 20. století byla připravena další generální oprava, která začala na jaře roku 1990, ovšem z důvodu nedostatku financí byla už po roce zastavena. - Pozemek s kaplí patří obecně prospěšné společnosti "Czech National Trust"; ta organizuje opravu kaple s hrobkou (je třeba cca 9,6 mil. Kč).