← bývalá kaple sv. Huberta (Protivanov) kaplička sv. Jana Nepomuckého (Protivec) →
16062 kaple sv. Václava

původní počátkem 16. století, nová 1848, nové zasvěcení 1883

se sanktusníkem

Má novou střechu, věžička měděnou. - Obdélná kaple o rozměrech asi 5,6 x 7,9 m s trojboce uzavřeným presbytářem krytá sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechou s oplechovanou osmibokou sloupkovou zvoničkou s cibulovou bání nad průčelím. Vstupní průčelí s obdélným vchodem, zakončeným stlačeným obloukem, je završeno trojúhelníkovým štítem s obdélným, polokruhově zakončeným okénkem. Po stranách vchodu zdobí průčelí kaple lizény v podobě pilastrů s vystupujícím orámováním na horním konci dekorativně ukončeným pseudogotickým motivem ve tvaru neúplného trojlistu. Podélné stěny jsou prolomeny po dvou obdélných, segmentem zakončených oknech. Vnější stěny jsou hladké, bez členění. Pod střechou kaple je umístěna široká profilovaná věncová římsa. Uvnitř je kaple plochostropá. Vnitřní zařízení tvoří dřevěný portálový oltář sv. Václava s nesignovaným jezdeckým obrazem sv. Václava z roku 1886. Po stranách středového obrazu jsou umístěny dva páry sloupů. V nástavci oltáře je vyveden reliéf Božího oka ve svatozáři. Na zadní straně oltáře je zavěšen původní oltářní obraz Panny Marie z Re od Johanna Müllera ze Žlutic z roku 1848. Na pravé straně lodi je na konzole postavena 110 cm vysoká, dřevěná polychromovaná soška Srdce Ježíšova. Na protější stěně je v prosklené vitrínce umístěna 60 cm vysoká, dřevěná polychromovaná soška Korunované Panny Marie (Madony) s děťátkem, rovněž s korunkou. V interiéru kaple jsou dále umístěny dřevěné lavice a malá dřevěná zpovědnice. - V roce 1848 byla na jejím místě postavena obecní kaple, zasvěcená Panně Marii. V roce 1863 byla kaple patrně opravována. Roku 1883 nechal protivecký rodák z usedlosti čp. 39 a pozdější žlutický farář Antonín Schezer kapli při příležitosti své primice upravit do současné podoby. Dne 14. května 1883 byla rekonstruovaná obecní kaple nově zasvěcena sv. Václavovi. Každý majitel gruntu ve vsi, který se jmenoval Václav, přispíval každoročně 10 korun na vnitřní vybavení a zvelebování kaple. Během roku 1969 byla provedena částečná rekonstrukce kaple, především byla instalována nová plechová střecha a zhotoven plot kolem kaple. V roce 1989 následovala další oprava kaple. V září roku 2008 byla zvonička kaple obložena měděným plechem a zrestaurován i kříž na makovici. V roce 2009 přistoupil vlastník objektu, město Žlutice, k rekonstrukci kaple za přispění z rozpočtu Karlovarského částkou 100 tis. Kč. V říjnu roku 2009 byla provedena celková rekonstrukce střechy, byl odstraněn nepůvodní plech na střeše, položena nová krytina z pálených tašek. V současnosti trpí kaple vlhkostí, která se projevuje na zdech, zejména pak na severní stěně, rovněž dlažba vzhledem k vlhkosti zarůstá mechem.