← kaple, jedna z kapliček tzv. Bratrských oltářů (Česká Kamenice) kaple (Česká Lípa) →
16130 kaplička Božího hrobu, jedna z kapliček tzv. Bratrských oltářů

Poškozené (známka 300) skalní kapličky

západněji položená z dvojice kapliček v lese SV od města

vytesaná do skály

Bez dvířek, prázdná. - Obnovena dvojice soch kolem bratrských oltářů, ze třetí sochy je torzo. - Přesné datum a příčina vzniku nejsou známy. Podle lidové tradice prý na plošinu na severovýchodním svahu Jehly přicházeli v 16. - 17. století katolíci z širokého okolí a účastnili se tajných mší. Po bitvě na Bílé hoře místo údajně v 17. století tajně navštěvovali evangelíci. Je možné, že Bratrský oltář souvisel s činností náboženského bratrstva (Brüderschaft) z České Kamenice (1665 - 1783). Jisté je, že areál sloužil v 19. století jako poutní místo, kam v létě přicházeli věřící z okolních farností. Současně byl oblíbeným výletním místem. - V 80.letech 19. století byly do prostoru Bratrského oltáře přemístěny od kostela sv. Jakuba Většího v České Kamenici cenné polychromované sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Antonína Paduánského. Roku 1887 dali měšťané z České Kamenice na místě prostého oltářního stolu zhotovit nový dřevěný oltář od truhláře Antona Gampeho. Obraz s motivem Modlitby v Getsemanské zahradě namaloval Josef Strobach. Sochy andělů pocházely od sochaře Franze Wenzela Fischera. Do okolních pískovcových skal byly vytesány výklenky pro obrazy křížové cesty a zřízena kaple Božího hrobu (1887). V její blízkosti stála socha Génia smrti. O údržbu místa i přírodního parku kolem Jehly se staral okrašlovací spolek z České Kamenice. Renovace areálu proběhly roku 1915 a 1923. Vedle stavby schodišť, lavic a zábradlí došlo k výměně obrazů křížové cesty. - Poničený areál byl vyčištěn roku 1993. Roku 2011 byly skalní výklenky osazeny kopiemi obrazů dochované křížové cesty od Michala Janovského. Po úpravě schodišť byly na původní místo umístěny kopie soch z umělého kamene od Ivany Havlíčkové a Lukáše Černého. Restaurované originály soch byly přemístěny na chráněné místo. - Pozemek s kapličkou patří městu Česká Kamenice.