kostel sv. Matěje (Horšice) →

Polozřícené (známka 450) zděné kaple

za budovou statku (nyní golfový areál)

se santusníkem

Bez střechy, krovů a stropu. Obvodové zdivo bylo v roce 2013 zpevněno a místy přezděno, části zdiva chybějí. Odstraněno bylo dochované zakončení zdiva nad levým oknem. Zdivo je jen vyspárováno, chybějí fasády. Bez oken a dveří. Prázdná. Nově jsou odstraněny okolní křoviny. - Před opravou zůstávalo jen poškozené obvodové zdivo prakticky do původní výše (kromě levého předního rohu, kde bylo silně poškozeno), nade dveřmi a levým oknem bylo zdivo propadlé. - Pravděpodobně se jednalo o jednoduchou čtyřbokou stavbu se sedlovou střechou a malou věžičkou, ve které byl umístěn zvon. Stavba sloužila jako zvonička, kdy se pomocí zvonu ohlašoval například požár, ale i jako místo k zamyšlení a modlitbě. Svoji funkci tato kaple plnila ještě ve 30. letech 20. století, ale po 2. světové válce již stavba chátrala. - Částečnou obnovu kaple zorganizoval Okrašlovací spolek pro Novou Huť a Dýšinu ve spolupráci s majiteli golfového klubu Greensgate, kteří opravu financovali. Slavnostní otevření částečně opravené kaple proběhlo dne 20.4.2013. - Kaple měla původně stanovou střechu a sanktusník se zvonkem a malá kulatá okénka. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek s kaplí patří firmě Plzeňský Golf Park, a.s. z Dýšiny.

Zdroj: informační tabule u objektu