← kaplička Panny Marie Třídubské (Vranov nad Dyjí) kaple Panny Marie (Vranová) →
16648 kaplička sv. Tekly

S od městyse

Má novou střechu. Bez dvířek, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaplička sv. Tekly pochází z roku 1834, z období vlády hraběnky Heleny Mniszkové, rozené Lubomírské (1783 - 1876), která po smrti manžela Stanislava Mniszka v roce 1846 věnuje velkou péči místnímu společenskému životu a zkrášlování okolí. - Kaplička byla vystavěna na stráni pravého břehu řeky Dyje a nese jméno sv. Tekly, patronce umírajících. - Stavba je ojedinělá svým umístěním na vysoké stráni nad řekou Dyjí, odkud je překrásný výhled na masiv skal s Claryho křížem. - V kronice zdejší farnosti byla nalezena zpráva o zbudován Božích muk - „Martyrologium“, zasvěcených sv. Tekle: „Roku 1834 byla ve Vranově postavena nová Boží muka na břehu řeky Dyje ke cti sv. Tekly, nákladem nejvznešenější hraběnky Heleny Mniszkové, rozené kněžny Lubomírské.“ - Generální oprava byla v roce 2014 financována městysem Vranov nad Dyjí. Keramickou plastiku zhotovil akademický sochař Zdeněk Maixner podle návrhu MUDr. A. Horné, která dílo věnovala jako mecenáška umění. - Pozemek s kapličkou patří městysi Vranov nad Dyjí; městys v roce 2014 zorganizoval opravu kapličky.