← kaplička (Hněvanov) kaple (Hněvnice) →

Poškozené (známka 300) zděné kapličky

v lese, SZ od vsi, blízko hlavní silnice

vysoká, čtyřboká

Má novou střechu. Dozděno chybějící zdivo pod střechou. Fasáda zničena. Nově jsou vyřezány okolní křoviny. - Kaplička je celá vystavěná z cihel a omítnutá. Na hranolový sokl se zesílenými nárožími navazuje mírně zúžený mohutný hranolový dřík čtvercového půdorysu, členěný nárožními lizénami; středem celé výšky stěn probíhají úzké půlkruhově ukončené niky bez stopy výmalby. Vrcholovou kaplici nahrazuje nízký nástavec členěný obdélnými nikami, v nichž bylo vytvořeno obdélné zrcadlo s odsazeně zaoblenými krátkými stranami. Završení obstarává profilovaná podstřešní římsa a nízká jehlancová stříška. - Původ stavby je nejasný. Místo, kde kaplička stojí, se nachází a i v minulosti se nacházelo mimo komunikace a mimo rozcestí. Příčina vzniku stavby je tak zřejmě spjata s událostí, která se zde odehrála. O tom, o jakou událost šlo, však můžeme pouze spekulovat (tragická smrt, zabití, vzpomínka….). – Opravu zdiva kapličky a její nové zastřešení provedli v roce 2014 nadšenci pro památky sdružení ve spolku Menhirostav. - Kaplička není zapsána v katastru nemovitostí, pozemek po ní je v soukromém vlastnictví (Jan Hildprandt z Dobřichovic).

Zdroj: Jitka Říhová, Pavel Hájek: Zděná boží muka v jižních Čechách