← kostel sv. Anny (Slavkov) kaple sv. Donáta (Slavkov u Brna) →
16782 kaple sv. Urbana

SSV od města

s věží

Zavřená, zařízená. Chybí část soch na okrajích střechy. - Kopec původně pokrývaly a dodnes pokrývají vinohrady, proto zde byla vystavěna kaple, zasvěcená sv. Urbanovi, patronovi vinařů a sadařů. - V roce 1712 byla kaple založena listinou města, v roce 1716 postavena podle plánů architekta Martinelliho. V roce 1784 byla uzavřena na příkaz císaře Josefa II. Objekt byl značně poškozen rusko-rakouskou armádou v době bitvy Tří císařů, proto byl v roce 1816 zbořen. Mezi lety 1851 - 1868 byla kaple nově vybudována stavitelem Palsatim. V roce 1955 nechal kapli opravit děkan Jan Meixner, v roce 1987 proběhla oprava na podnět faráře Stanislava Forsta. Mezi lety 2011 - 2013 byla stavba opět celkově obnovena, v roce 2012 k ní byla vybudována křížová cesta. V roce 2013 byl do kaple pořízen oltář s kopií obrazu. - Poutě ke kapli se konají každý rok 25. května. - Pozemek s kaplí patří církvi.