← kaple Panny Marie (Starý Poddvorov) kaple sv. Jana Nepomuckého (Starý Přerov) →
16801 kaplička sv. Vojtěcha

počátek 19. století, obnovena 2007, vysvěcena 2010
JZ od vsi

Jedná se o drobnou náboženskou stavbou, která byla postavena nad v polích na hranici mezi obcemi Přerov nad Labem a Mochov. Pod kapličkou je umístěna klenutá studánka. Podle přerovské pověsti u tohoto pramene odpočíval druhý pražský biskup sv. Vojtěch při jeho cestách z Libice nad Cidlinou do Prahy. Na začátku 19. století byla nad studánkou zřízena výklenková kaplička. Při oslavě 900. výročí smrti sv. Vojtěcha (1897) došlo k obnově kapličky za přispění majitele přerovského panství Ludvíka Salvátora Toskánského. Později byl v čelní stěně ve výklenku vymalován místním malířem Josefem Syrovým nový světcův obraz. Kaplička se studánkou byla dlouhodobě ve špatném technickém stavu. V roce 2005 získalo občanské sdružení Přerováci nadlabáci příspěvek na rekonstrukci této stavby z programu Opomíjené památky Nadace Občanského fóra. Na jaře 2006 byla vytvořena cesta ke kapličce, která byla do té doby díky intenzivní zemědělské činnosti v jejím okolí nepřístupná. V roce 2007 provedl restaurátor Josef Červinka celkovou obnovu stavby včetně výmalby obrazu světce. Přístupové cesty byly mezi roky 2005-2008 osázeny ovocnými stromy, kaplička byla doplněna čtveřicí lip srdčitých. V dubnu 2010 byla kaplička nově vysvěcena pražským biskupem Václavem Malým, generálním vikářem Michaelem Slavíkem a čelákovickým farářem Richardem Scheuchem. Slavnosti se zúčastnilo více než 200 věřících.