obřadní síň na novém židovském hřbitově (Plzeň) →
16873 kostel sv. Mikuláše

blízko Mikulášského náměstí

V rekonstrukci; má novou střechu. Část zdiva kolem vstupu má novou fasádu; zbytek omítek je silně poškozen. - Kostel nechal postavit v roce 1406 plzeňský měšťan Vít Malíř, který zde vlastnil vinici. Některé architektonické články napovídají na existenci starší svatyně (kolem poloviny 14. století). Roku 1414 Václav IV. povolil plzeňským zřízení hřbitova kolem kostela. Zde byla pohřbívána městská chudina, později nekatolíci. K významné úpravě kostela došlo roku 1599, kdy byl sklenut presbytář a kaple sv. Anny. Další úpravy kostela byly provedeny v období baroka v letech 1739 - 1744, kdy vznikly nový portál a boční loď. K dalším úpravám došlo v roce 1800, poslední úprava zahrnovala dostavbu sakristie v roce 1909. - Od josefínského zákazu pohřbívání uvnitř měst se mikulášský hřbitov stal prestižním pohřebištěm významných obyvatel města, dochován je bohatý vzorek funerální plastiky z 18. - 19. století. Jedním z posledních pohřbených byl Emil, rytíř Škoda, který zemřel roku 1900. V severní části hřbitova se nachází hrob Josefa Kajetána Tyla, který v Plzni zemřel. U něj je pohřebiště plzeňských divadelníků a symbolický náhrobek Františka Škroupa, autora hudby písně "Kde domov můj?". - Po roce 1945 areál značně zchátral, kostel byl obnoven v 80. letech 20. století, dnes slouží řeckým katolíkům. - Pozemek s kostelem patří řeckokatolické církvi.