← fara (Svatobor) hřbitov (Svatobor) →
16924 kaple Olivetské hory

Torzální (známka 500) zděné kaple

JV od kostela

středně velká

Zůstaly jen zbytky obvodového zdiva, místy do výše cca 1,5 m. - Byla to velká čtvercová kaple s rovným presbytářem krytá jehlancovou mansardovou šindelovou střechou. Vstupní průčelí kaple bylo prolomeno velkým obdélným, polokruhově zakončeným vchodem s dřevěnými mřížkovými vraty. Na bočních stěnách kaple bylo po jednom malém kruhovém okénku. Celý obvod kaple obíhala pod střechou profilovaná římsa. - Někdy po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války a následném začlenění vsi do nově vzniklého vojenského újezdu na počátku padesátých let 20. století však přestala být kaple udržována. Ještě v roce 1956 měla kaple střechu, v roce 1962 již byla beze střechy, ale obvodové zdivo bylo zachováno. Někdy později byla kaple pobořena. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s kaplí patří Vojenským lesům a statkům, s.p. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek s kaplí ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Hradiště a stal se součástí nově vzniklé obce Doupovské Hradiště.