← kaple (Dobětice) kaple Panny Marie (Dobrá Voda) →

ve vsi

Má novou šindelovou střechu. Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Drobná kamenná hranolová kaple z roku 1860 s odstupněnou apsidou na jižní straně, uvnitř plochostropá. V bočních stěnách dvě okna se segmentovými záklenky vnitřních špalet, v severním průčelí segmentově tvarovaný vstup. Vnější špalety mají půlkruhové záklenky. Průčelí hladká, se soklem, ukončená výraznější profilovanou římskou ve vstupním průčelí oddělující štít. Střecha je sedlová s kuželovitou valbou nad apsidou, krytá šindelem. Silně poškozenou kapli opravil v roce 1980 pan Mgr. Daniel Herman. Tehdy ještě za značné nepřízně komunistických orgánů, reprezentovaných především Veřejnou bezpečností a Pohraniční stráží. Od té doby se pan Herman o kapli stará a za 30 let provedl jednu generální rekonstrukci (střecha, podlaha, omítky) a řadu běžných drobnějších oprav. - Zařízení je novodobé, jednoduché. Centrální je obraz Panny Marie s Ježíškem. V apsidě je rovněž obrázek prachatického rodáka sv. Jana Nepomuka Neumanna. Na levé stěně je zavěšen dřevěný kříž s originálem ostnatého drátu ze železné opony. - Pozemek s kaplí patří obci Stožec.

Zdroj: Mgr. Daniel Herman