ve vnitrobloku mezi ulicemi Komenského a Legionářská

První synagoga v Bučovicích byla postavena v roce 1546; ta patrně zanikla při vpádu švédských vojsk dne 22.6.1645. Další synagogu se podařilo vystavět až v roce 1690. Dne 10.7.1850 vyhořela většina židovské čtvrti a lze tedy předpokládat, že byla poškozena i synagoga z roku 1690. V tomto roce bylo také rozhodnuto o stavbě nového templu, protože stará stavba již nestačila potřebám sílící židovské obce. Náklady na stavbu byly hrazeny z dobrovolných příspěvků všech členů obce. Hrubá stavba byla dokončena patrně v roce 1852, náklady činily 45.000 zlatých. Jednalo se o samostatně stojící, dvoupodlažní halovou stavbu v novorománském stylu, přibližně obdélníkového půdorysu, komponovanou na hlavní podélnou osu. Vzhledem k místní situaci nebyl svatostánek orientován k východu, ale k jihovýchodu. V modlitebním sále se nacházely po obou stranách středové uličky dřevěné lavice, které umožňovaly sezení až třem stovkám věřících. Synagoga zřejmě obsahovala i kůr pro zpěváky s varhanami. Nosný systém galerie tvořily litinové konzolové prvky, na nichž byl též obdobně o patro výš zavěšen stropní podhled představující nepravou dřevěnou klenbu. Okna i dveře synagogy byly zakončeny půlobloukem. Střecha byla sedlová, krytá břidlicí. Vstupní průčelí bylo z obou stran ozdobeno náznaky bočních věží a trojúhelný štít zakončovaly členité nástavby a kamenné desatero (v ose). Ve středu štítu byly umístěny hodiny. Nad hlavním vstupem byl pravděpodobně umístěn hebrejský nápis. K několika úpravám synagogy došlo ještě v roce 1929, mimo jiné byly pořízeny nové věžní hodiny. - Tragický předěl v životě zdejší židovské komunity přinesl nástup nacistické správy. Po zákazu židovských bohoslužeb na podzim roku 1941 se stav templu začal postupně zhoršovat. V roce 1942 se v synagoze shromažďoval arizovaný židovský majetek a budova byla předána bučovickým hasičům jako zbrojnice. Po skončení 2. světové války synagoga připadla Židovské náboženské obci v Kyjově, která ji pronajala městu. Po zániku této židovské obce spravovala synagogu od roku 1953 Židovská náboženská obec v Brně. Budova byla i nadále využívána hasiči a jejím nájemníkem byl Místní národní výbor Bučovice. Budova se postupně dostala do velmi špatného stavu nejen kvůli neopatrnému zacházení ze strany nájemníků, ale také kvůli nedostatečnému odvodnění. Nacházela se pravděpodobně na nejnižším místě ve městě a po vydatných deštích zde stála voda. Již v roce 1954 měl Místní národní výbor v Bučovicích v plánu budovu zbořit, avšak Židovská náboženská obec s tímto návrhem nesouhlasila. Dlouhá léta usilovala o zachování synagogy, i když tato nikdy nepatřila k chráněným památkám. Místní národní výbor v Bučovicích přesto vydal v roce 1965 příkaz k demolici synagogy. S bouráním stavby se začalo na jaře 1966. - Místo, kde synagoga stála, je dnes parkoviště a neudržovaná plocha. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Bučovice.

Zdroj: Jiří Fiedler + Bc. Kristýna Šromová, bakalářská práce