← starý židovský hřbitov (Česká Lípa) kostel Panny Marie Foyenské (Česká Ves) →

(starší), 17.4.1863 (základní kámen) - 23.9.1864 (zasvěcení)
na V straně ulice U Synagogy

Na místě synagogy je dnes parkoviště. - Synagoga byla postavena v novorománském slohu s maurskými prvky. Podle dochovaného obrazového materiálu se jednalo se obdélníkovou, dvoupodlažní budovu orientovanou v ose východ -západ o rozměrech 14 x 7 metrů, výšce 5 metrů, s jednou hlavní lodí a dvěma bočními. Hlavní průčelí synagogy prolamovala podlouhlá, půlkruhová rozetová okna, a bylo zakončeno tympanonem s cibulovitými báněmi. Fasáda byla zdobena bosáží a dělena pilastry. Po obou stranách bočních lodí pravděpodobně vedlo schodiště na ženskou galerii. Templ byl s největší pravděpodobností tzv. reformovaného ritu, tj. lze předpokládat varhany a pěvecký sbor. Posledním rabínem synagogy byl rb. dr. Bernhard Wolff. - První zmínka o existenci synagogy a židovské školy v České Lípě pochází již v 16. století. Jednalo se spíše jen o prostou modlitebnu ze dřeva pro postupně se rozšiřující počet židovského obyvatelstva. Větší budovu jim město postavit dlouho nedovolilo. V roce 1744 postihla židovskou obec katastrofa; v důsledku Sedmileté války do města vpadnuvší uherští panduři spáchali na českolipské židovské obci pogrom. Synagoga byla znesvěcena, rabín Jonáš Nathan a dalších 29 místních židů zabito, knihy spáleny, svaté pomůcky zničeny a rozkradeny. Panduři také znásilnili ve městě a v jeho okolí několik židovských žen. Další katastrofa nastala roku 1820, kdy při celoměstském požáru lehla popelem i původní dřevěná synagoga. V roce 1826 židovská obec za podpory majitelů panství nechala zhotovit dokumentaci k obnově již zděné budovy synagogy. Ač se ji záhy podařilo postavit, přece však obci nepostačovala, chtěli mít velký, důstojný stánek po vzoru ostatních měst. V roce 1857 si utvořili komisi (tzn. "Tempelbauverein"), která měla stavbu zajistit. Povolení ke stavbě od města získali v únoru 1863. Pak se načas přestěhovali do provizoria v Berkovském zámečku. Dne 17.4.1863 se za velké účasti obyvatelstva i vedení města a kláštera konalo slavnostní položení základního kamene nové synagogy za účasti rabína Dr. S. Becka, autora projektu Ing. Josefa Goldbacha, stavitele Eduarda Posselta, purkmistra města Antona Zinka a mnoha dalších významných osob. Rabín Dr. S. Beck za asistence činitelů českolipské židovské obce přednesl slavnostní modlitbu, kázání i zpěv žalmů. Dětský pěvecký soubor doplnil proslovy jednotlivých činovníků židovské obce hudebním doprovodem. Rabín Beck mj. prohlásil: "Nové dílo se počíná s vírou, nadějí a láskou - a lze doufat, že se tak i dokončí." Českolipský okresní hejtman Josef Zeidler poté slavnostně jménem císaře Františka Josefa I. poklepal na základní kámen, do nějž byly uloženy dobové dokumenty týkající se stavby synagogy, místní židovské obce a města. Necelý rok poté byla velká budova dostavěna a dne 23.9.1864 (tedy v předvečer nejvýznamnějšího židovského svátku Jom kipur, 10. tišri 5624), slavnostně zasvěcena. - V listopadu 1938 zfanatizovaní Němci zorganizovali akci Křišťálová noc. V noci z 10. na 11.11.1938 českolipskou synagogu zapálili a zařízení rozkradli. Ovšem když obyvatelé z okolních domů zpozorovali plameny, zavolali hasiče a oheň byl uhašen. Oheň byl však kolem osmé hodiny ranní dne 11.11.1938 znovu založen a dílo zkázy dokonáno. Z budovy zbylo pouze obvodové zdivo, které bylo zbořeno na jaře roku 1941. - Vedení města nechalo postavit v místech, kde synagoga stála, dva památníky. První má tvar židovského náhrobního kamene a vznikl již v roce 1948, ale nesměl být osazen. Proto jej autor ukryl a k odhalení došlo až dne 28.10.1995 v ulici U synagogy. Tento první památník připomíná utrpení židů, obětí fašismu ve městě. Druhý památník město odhalilo nedaleko prvního roku 2008. - Původní synagoga je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Česká Lípa.