← kaple (Český Dub) kaple (Český Dvůr) →

Zaniklé (známka 600) ostatní

východně od náměstí, v ulici Řídícího učitele Škody

Hřbitov z 18. století, po 1. světové válce se zde snad už nepohřbívalo. V letech 1938 - 1940 byl hřbitov zcela zlikvidován (rozdrcenými náhrobky byly např. štětovány uliční vozovky). Ohrazení hřbitova s márnicí zanikly, na hřbitovní ploše byla zřízena sběrna surovin. - Ze hřbitova se fyzicky zachovaly pouze tři náhrobky, které se po zničení hřbitova staly jakožto nacistická "trofrej" součástí sbírek tehdy v Českém Dubu působícího německého Grenzlandmusea (šlo o muzeum, které v Českém Dubu působilo v době války, kdy zde byla přerušena činnost předchozího a po válce znovuobnoveného českého Poještědského muzea, dnešního Podještědského muzea). Uvedené náhrobky byly později převzaty do sbírek Podještědského muzea a dnes jsou trvale k vidění v muzejní zahradě. - Hřbitov se rozkládal na pětici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 1182 a 1170/3) patří firmě Kovošrot Group CZ, a.s. z Prahy, třetí (pozemková parcela č. 1185/2) je v soukromém vlastnictví (Milan Mráz z Českého Dubu), čtvrtý (pozemková parcela č. 246/1) patří Krajské správě silnic Libereckého kraje a pátý (pozemková parcela č. 1180) patří městu Český Dub.

Zdroj: Mgr. Helena Gollová - Podještědské muzeum a knihovna Český Dub