← obecní synagoga (Český Těšín) židovský hřbitov (Český Těšín) →
17009 synagoga Machsike ha-Tora

v Alšově ulici

Na místě synagogy je dnes postaven obytný dům. - Synagogu tvořila obdélná zděná budova postavená v modernistickém stylu. Uvnitř byl skromně zdobený hlavní modlitební sál a v prvním patře byly galerie pro ženy. - Soukromá synagoga Machsike ha-Tora (hebrejsky „prosazování práva“) byla postavena v Alšově ulici (dříve ulice Felixe Dahna) v letech 1928 - 1929 ortodoxním sdružením Machsike ha-Tora. Pozemek pro synagogu sdružení zakoupilo v roce 1924, celá stavba stála zhruba 180.000,- Kčs. V synagoze byla vedle modlitebny také židovská škola. Během druhé světové války, v září 1939, nacisté synagogu vypálili. - Synagoga stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely 1274/2 a 1274/1) jsou v soukromém vlastnictví (Zofia a Ing. Bogdan Iwanuszekovi z Vendryně).

Zdroj: Jiří Fiedler